18.2 C
Бургас
неделя, май 5, 2024

Бургас става кино на 13 март. Ето някои от заглавията в афиша на София филм фест „На брега“

Сръбският режисьор Горан Маркович пристига в Бургас на 13 март за официалното откриване на София филм фест „На брега”. През тази година фестивалът отправя поглед към сръбското кино, молба за което отправили от Сръбския кинематографичен център в Белград, похвалиха се организаторите на среща днес.
Фестивалът ще се открие с най-новия филм на Маркович „Фалшификаторът”, който лично ще презентира творбата си. „Това е първото голямо събитие от културната програма на Бургас затази година, което посрещаме с огромно вълнение за дванадесети пореден път. Фестивалът става възможен благодарение на усилията на много хора. Нашият ангажимент към това събитие ще продължи и занапред”, сподели заместник-кметът по култура в община Бургас, Йорданка Ананиева.
И тази година почитателите на седмото изкуство ще видят изключително разнообразни филми. Техниката вече е наета. Билетите ще бъдат пуснати в продажба седмица преди откриването на касите на ДТ „Адриана Будевска” където ще бъдат и прожекциите.
Ето и някои от заглавията, които ще видим в Бургас: 
„Кутия за храна” на Ритеш Батра не е поредният мелодраматичен индийски филм. Той е галантен бунт срещу обезличаването ни в света на технологиите. Мъж и жена в многомилионния Мумбай се превръщат в най-сантименталните бунтари срещу технологиите на 21-век. Разнасянето на храна по поръчка е едно от чудесата на Мумбай. Разносвачите са неграмотни и използват сложна система от цветове и символи, за да се ориентират в градския лабиринт. Учени от „Харвард” са анализирали тази система и са заключили, че само една от 4 милиона кутии бива доставена на грешен адрес. „Кутия за храна” е историята на една такава кутия, която спокойно може да се нарече кутия на Пандора, съдържаща поредната цветна феерия – история, в която залогът не са само парите и любовта, а смисълът на един живот.
Полският филм „Ида” на Павел Павликовски, който получи в един и същи ден „Гран При” във Варшава 2013 и наградата за най-добър филм на Лондонския кинофестивал, ще очарова публиката в Бургас. Кинотворбата разказва историята на Ана през 60-те години на миналия век в Полша. Останала от малка сираче, тя е послушница, отгледана от монахините в манастира. Преди да даде обет, Ана отива да се види с Ванда – единствената й жива роднина. От нея тя разбира, че е еврейка и двете жени се отправят на дълго пътешествие, за да открият истината за трагичната си семейна история.
Най-новият филм на белгийския режисьор Феликс ван Хрунинген „Краят на омагьосания кръг” дебютира на фестивала в родния му град Гент и се превръща в световен хит с над 10 награди от престижни международни филмови фестивали – в Берлин, Трайбека, Копенхаген. „Краят на омагьосаният кръг” е мелодрама, изпълнена с много музика, страст и пастелни образи, постигнати с брилянтно пестелива актьорска игра. Не е случаен факт, че именно този филм спечели награда за женска роля на ЕФА –  „Европейските Оскари”, както и наградата LUX на Европейския парламент за 2013 година и е сред номинациите за чуждоезичен „Оскар“.
„Лоша прическа” на Мариана Рондон, копродукция на Венецуела, Перу, Аржентина и Германия, разказва за борбата на една самотна майка с безработицата и всички житейски несправедливости. Оставена на произвола с малко бебе и с 9-годишния Джуниър, Марта е принудена да се справя и с неосъзнатата идентичност на сина си. „Лоша прическа” е носител на „Златна раковина” и награда (special mention) от фестивала в Сан Себастиан 2013, наградите за режисура и сценарий, както и номинация за най-добър филм от фестивала в Мар Дел Плата 2013, за най-добра актриса (на Саманта Кастийо) от Монреал 2013, на „Бронзов Александър” и приза на ФИПРЕССИ от фестивала в Солун 2013. Създадена без нотка на сантименталност, историята в „Лоша прическа” впечатлява зрителите с честност и изключителна актьорска игра, а получените награди са още един аргумент в полза на твърдението, че този филм не бива на да се пропуска.
Най-новата творба на италианският киномайстор Паоло Сорентино носи поетичното име „Великата красота / The Great Beauty” и вече притежава Златен глобус за най-добър чуждоезичен филм. Възможно е съвсем скоро да се сдобие и със съответното Оскарово отличие, а през декември 2013 беше избран и за най-добър филм на Европейските филмови награди, където получи и признание за режисьорската работа на Сорентино, и за актьорското превъплъщение на Тони Сервило. Джеп Гамбардела е изискан италианец отвъд средната възраст, живее в Рим, автор е на един роман-бестселър, издаден преди доста години, води удобен живот, списва колонка за култура и харесва бляскави партита. Такова е и празненството по случай 65-ия му рожден ден, а след това той потегля из улиците на вечния, невъобразимо красив град, за да се срещне с различни персонажи, да си спомни моменти от живота, да си даде сметка истинско ли е всичко около него… С десетки награди и номинации от множество международни кинофоруми, между които и номинация за Златна палма от Кан 2013, филмът на Сорентино ще има възможност да се срещне и с българската публика – единствено в рамките на София Филм Фест в Бургас през март.
Работата на Брайън Пърсивал по един от най-успешните британски тв-поредици „Имението Даунтън” получи признание още през 2011 година с наградата „Еми” на Американската академия за телевизионно изкуство. „Крадецът на книги” е вторият пълнометражен филм на режисьора, познат най-вече с работата си по телевизионни проекти. Едноименната книга на родения през 1975 година австралийски писател Маркъс Зюсак, по която е направен филма, за кратко време се превръща в бестселър и е преведена на над 30 езика. Разказът се води от името на Смъртта, по време на Втората световна война, когато малката 9-годишна Лизел Мемингер прегръща магията на писаното слово, за да спаси себе си и приемното семейство, приютило я като тяхна собствена дъщеря. Актьорското изпълнението на младата Софи Нелис е впечатляващо, както и на невероятното актьорско майсторство на Емили Уотсън и Джефри Ръш.
Румънският филм „Позиция на дете” на режисьора Калин Петер Нетцер („Мария” 2003 и „Медал за храброст” 2009) триумфира с най-голямото отличие „Златна мечка“ на 63-ия кинофестивал в Берлин. Филмът е психологическа семейна драма, пресъздаваща дълбокия конфликт между майка и син. Майчината любов на Корнелия е почти маниакална, докато синът й Барбу по всякакви начини се опитва да скъса задушаващата го връзка с нея, което води до жестоки скандали и обиди. Главната роля във филма изпълнява румънската актриса с дългогодишна кариера в киното Луминита Георгиу.
Изключително силният сценарий е написан от самия режисьор с помощта на един от най-известните румънски сценаристи през последните 10 години Разван Радулеску („Смъртта на господин Лазареску” 2005, „4 месеца, 3 седмици и 2 дни” 2007, „Подслон” 2010, режисьор  Драгомир Шолев). „Позиция на дете” впечатлява със своята почти документална естетика, реалистично изграждане на образите и дълбок психологизъм.
Първата руска супрепродукция, която се заема в новото хилядолетие да пресъздаде един от най-значимите моменти от Втората световна война – епохалната битка за Сталинград, е включена и в програмата на бургаския филмов маратон. Още в първия си уикенд, показван на 1449 екрана в цяла Русия, „Сталинград” на Фьодор Бондарчук събира приход от над 524 милиона рубли, което всъщност са малко над 14 милиона долара, а бюджетът на филма възлиза на 30 милиона долара. До момента филмът е възвърнал два пъти вложените в него средства. Сюжетът се фокусира върху известните факти – отбраната на града, продължителната му обсада и обрата във войната, който настъпва след като руските войници успяват да отблъснат немските окупатори. Сценарият на Иля Тилкин и Сергей Снежкин е вдъхновен от различни части на романа-епос „Живот и съдба” на забранения преди време съветски автор Василий Гросман. „Сталинград” е и първият руски филм, заснет изцяло във формат 3D и IMAX 3D. Той беше и руското предложение за чуждоезичен Оскар.
В програмата на фестивала са включени и няколко български заглавия. И тази година е подбрана богата палитра от късометражни филми.
7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук