14.9 C
Бургас
събота, май 4, 2024

Бургас става световна круизна дестинация с откриването на Морска гара

Бургас става световна круизна дестинация с откриването на Морска гара. Това е първата фаза от цялостния проект „Супер Бургас”, който предвижда отваряне на града към морето и свободен достъп на гражданите.

Днес пристанището беше отворено за бургазлии, които разгледаха новата Морска гара, а една от изненадите беше ветроходният кораб „Калиакра”, който посетителите имаха възможност да  разгледат.

Работата по проекта продължава. Предстои част от  промишлените дейности да бъдат изнесени от района на пасажерското пристанище. По „Супер Бургас” се работи от 2007 г., като изпълнителен директор по проекта беше Павел Маринов, който в момента е областен управител на Бургас.

С откриването на Морската града, Бургас вече е част  нова круизна дестинация . До края на месец октомври има заявени три посещения на луксозни пътнически кораби на новата гара.

Морската гара е със застроена площ 2700 кв.м. и е предвидена да поеме до 3 000 пътника от круизен кораб. Годишният капацитетът е за 100 000 пасажера. Общата стойност на инвестицията на Изпълнителна Агенция „Пристанищна инфраструктура” е в размер на 3 298 000 лв. Общината в Бургас е съфинансирала проекта с 200 000 лв.

На откриването на Морската гара присъстваха и бивши служители на Пристанището, хора които са свързани с развитието на порта.

 

В събота на Морска гара Бургас пристига и първият круизен кораб с 2000 пасажери и 1500 души персонал.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук