9.3 C
Бургас
понеделник, април 29, 2024

Българска дизайнерка предизвика фурор с гигантска рокля на Екатерина Велика в Москва

Българската дизайнерка Нури Димитрова предизвика фурор на международната  изложба «Театралният костюм на границата на вековете»  в Москва, където представи  4-метрова конструкция с венчалната рокля на императрица Екатерина Велика.

На престижния форум в Театралния музей „А. А. Бахрушин“ бяха представени над 1200 костюма, ескизи и инсталации на 200 автори от 31 държави.

Проектът на Нури Димитрова е избран от международното жури след прецизна селекция на костюми от Австралия, Полша, САЩ, Русия, Япония, Корея,  Испания, Италия, Мексико и още творби от цял свят. Преди да изработи роклята, дизайнерката е видяла оригинала, който се намира в Оръжейната палата в Кремъл.

Нури Димитрова- дизайнер : „На тази изложба представяме нашия проект , който е нестандартен с това, че е на много голям манекен, който е 4 метра висок. Това е венчалната рокля на Екатерина Велика, която се е венчала с тази рокля през 1745 г.”

Цял ден отне сложната конструкция, която тежи над 150 кг., да бъде издигната в „Каретния салон” на Театралния музей “ Бахрушин“.  Самата техническа изработка е отнела повече от 6 месеца на екип от конструктори. С гигантската рокля на руската императрица Нури Димитрова се надява да постави рекорд . Дизайнерката вече е подала документи за Гинес.

Преминавайки през вълшебния лабиринт в залите на музея, посетителите с интерес се спираха пред уникалната рокля.  Организаторите споделят, че такава мащабна и разнообразна експозиция в музея „Бахрушин” се случва за първи път, а за да се придобие представа за мащабите на събитието е достатъчно да се види копието на роклята на Екатерина Велика.

Игор Русанофф – главен куратор на изложбата : „Това е чудесен проект. Много се радвам, че успяхме да го включим в тази голяма изложба и разбира се това е най-големият костюм навярно в света”

Дмитрий Родионов- директор на Театралния музей „А. А. Бахрушин“: „Не мога да не отбележа московската премиера на грандиозния костюм на Екатерина II Велика, до която в момента стоим.Този проект е кулминационният код на нашия проект.”

Дизайнерката е изработила и 100 пъти по-малък модел на роклята, за да може посетителите на изложбата да я разгледат в детайли.

На официалното откриване на изложбата в театралния музей Бахрушин, приветствие от министъра на културата на Русия Владимир Мединский поднесе директорът на  Департамента за културно наследство Михаил Брызгалов.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук