13.8 C
Бургас
неделя, май 5, 2024

Бюджет 2013 превръща Бургас в модерен град

Бюджет 2013 г. осъществява усилията на ръководството на Община Бургас и желанията на бургазлии за превръщането на Бургас в модерен град.

След години подготовка на проекти, кандидатстване пред европейските фондове, анализи и обработка на хиляди страници документи, само до няколко месеца градът ще е различен, а картинките ще станат реалност.

2013 – та е годината на осъществените проекти на града, на възкресяването на старите и рухнали символи на Бургас.  С реализацията им до края на годината, Бургас ще се превърне в един от най- модерните градове в страната.

Общата рамка на бюджет 2013 е 159 108 056 лв. Той е съчетание между икономически растеж, осъществяване на мащабни инфраструктурни и благоустройствени проекти и грижа за социално уязвимите хора.

Емблематичният площад „Тройката“ ще смени поовехтелия си соц- вид и ще се превърне в модерен европейски площад. Едновременно с това част от ул. „Княз Борис І“ ще „слезе“ под земята, за да подобри транспортните комуникации, свързани с проекта за Интегриран градски транспорт на Бургас. Ще бъде извършено укрепване паметника „Альоша“ и сградата на бургаския съд, тъй като са със сериозни пукнати. Ремонтът на „Тройката“ ще е труден и месеци наред ще създава неудобства на бургазлии, но масираното обновяване на града трябва да продължи.

Още един тежък обект започва реализацията си. Стартира изграждането на пробива между ул. „Янко Комитов“ и „Струга“ за извеждането на тежкия трафик и осъществяването на директна транспортна връзка между комплексите „Славейков“ и „Меден рудник“. Изключително ключовото и натоварено в момента кръстовище „Трапезица“ ще се трансформира в кръгово и това ще облекчи автотрафика.

23 спортни и обществени сгради, детски градини и училища ще бъдат ремонтирани и санирани с европейски средства. Две нови детски градини – в Банево и ІІ- рия корпус в „Меден рудник“ ще отворят врати още тази година. Започва проектирането на други две детски градини – в комплексите „Лазур“ и „Меден рудник“. До месеци, децата от Гимназията за романски езици „Г.С. Раковски“ и от Природоматематическата гимназия ще спортуват в нова и модерна спортна база с басейн. Просторният двор на електротехникума и училище „Иван Вазов“ ще се превърне в съвременна зона за спорт. Със собствени средства ще изградим нов физкултурен салон в училище „Княз Борис І“. В сферата на образованието тази година ще бъдат вложени безпрецедентно много средства – 15 900 000 лева, от които 2 700 000 са собствени средства, а 13 900 000 са привлечени средства по европейски проекти. Голям плувен басейн ще бъде изграден и в най- големия бургаски комплекс „Меден рудник“.

 

Ремонтирани ще бъдат: Спортна зала „Бойчо Брънзов“ в к-с „Зорница“, Летен театър, СОУ „Добри Чинтулов“, СОУ „К. Петканов“, ОДЗ „Брезичка“ в к-с „Славейков“, училището и читалището в кв. Банево, ГЧЕ „Васил Левски“ в к-с „Лазур“, ОУ „Найден Геров“, ПГТ „Асен Златаров“, СОУ „Димчо Дебелянов“, СОУ „Петко Росен“, Читалищата „Пробуда“ в к-с „Братя Миладинови“ и „Съгласие“ в Българово“, ОФК „Черноморец“ – Минерални бани, ДМСГ „Вяра, надежда, любов“ – к-с „Зорница“, ОДЗ 2“Зорница“, ОДЗ 3 „Звънче“, ОДЗ 5 „Иглига“, ОДЗ 6 „Ран Босилек“, ОДЗ 7 „Райна Княгиня“, ОДЗ „Моряче“, ОДЗ 13 „Надежда“ – нов корпус, ЦДГ 12 „Синчец“ – Банево – нова детска градина, ЦДГ 6 „Вълшество“ – филиал V- то РПУ- к-с „Лазур“, ЦДГ 2 „Андерсен“ – филиал Лазур – нов обект, СЗ ПМГ/ГРЕ, физкултурен салон ОУ „Княз Борис“, ОДЗ „Морска звезда“ – к-с „Меден рудник“, ЦДГ 7 „Синчец“.

Бургас най- после ще се отвори към водата. Започва изграждането на модерно рибно пристанище в Сарафово. Стартира строителството на Морска гара в пристанището- атрактивен проект, който Община Бургас ще съфинансира. Ще се изградят  новите екозони за спорт, риболов и отдих на езерата Вая и Мандра и бургазлии ще могат да ги ползват още това лято. До няколко месеца бургазлии ще се разхождат по реконструирания Мостик и ще станат собственици на кораб, с който ще пътуват до възродения Остров Света Анастасия. Не сме забравили и грижата за уникалната Морска градина. Продължава укрепването на свлачището между Летния театър и Морското Казино.

Мащабният проект за Интегриран градски транспорт на Бургас започва реализацията си с пълна сила. Дори скептиците, които смятаха, че той е химера ще видят с очите си още през февруари 67- те чисто нови екологични автобуси, ще станат свидетели на строителството на новата автогара ЮГ, на изграждането на автобусен терминал в „Меден рудник“, на изграждането на централна автобусна спирка на ул. „Сан Стефано“, където ще се срещат всички видове обществен транспорт, на изграждането на 4 пасарелки за пешеходци и на нови над 20 км. велоалеи. За да се използват те пълноценно, още от началото на лятото жителите и гостите на града ще могат да се възползват от системата „велосипеди под наем“. Те ще са с вградени джипиеси и ще се наемат от няколко велостоянки в града. В автобусите пък ще бъдат монтирани електронни табла, както и системи за електронни билети, а в целият град ще бъде изградена система за видеонаблюдение. Стартира процедурата и за закупуване на 22 нови тролейбуса, които ще станат част от новата модерна транспортна схема на града.

През 2013 – та година Бургас ще изгради един от най- съвременните атракциони в България – „Подземният град“ на мястото на неизползваемите бомбоубежища в Морската градина. Той ще се превърне в една от топ- атракциите за туристите. В такава ще се превърне и новият туристически обект, чието строителство започва напролет – комплекса „Аква калиде“ с възстановяване на античните бани и продължаване на национално значимите археологически разкопки там. Продължават разкопките и около древната църква до морето на Сарафово, както и на неизследвания досега район в местността „Шилото“.

През тази година, Бургас ще се превърне в един от най- модерните центрове за диагностика и лечение на онкологични заболяване. Вече няма да има нужда хората да търсят връзки за лечение в столицата и да харчат пари за пребиваване там, защото стартира строителството на нова онко- поликлиника с хоспис, ще бъде монтиран един от най- модерните линейни ускорители в България, какъвто Бургас до момента нямаше и ще се изгради специален бункер за диагностика и лечение на тежкото заболяване.

Ще бъде изградена нова здравна служба в квартал „Крайморие“

Ше бъдат завършени 5 нови къщи за деца с увреждания. До септември, децата лишени от родителска грижа ще бъдат изведени от Дом „Александър Георгиев Коджакафалията“ и ще започнат нов живот в удобни апартаменти. Разширява се дейността и на Домашния социален патронаж, както и капацитета на социалните заведения.

Продължава мащабното благоустройство в цялата община. В „Меден рудник“ ще бъде изградено ново осветление.  Нови 8 спортни площадки ще бъдат изградени в кварталите и селата. Стартира изграждането на пречиствателна станция и довършване на канализацията в село Маринка. Основно ще бъде реконструиран пътя Рудник – Брястовец. Стартира изграждането на пречиствателни станции и канализации във Ветрен, Банево и Минерални бани, както и в Рудник и Черно Море, Крайморие, Българово, Горно Езерово. Продължава изграждането на регионалното депо за отпадъци в Братово.  След години преговори, през 2013 – та година започва изграждането на така чаканата шумоизолираща стена в Сарафово.

Продължава масираната реконструкция на улици и стари бургаски сгради. Една от култовите рушащи се бургаски къщи на ул. „Батенберг“– ще върне блясъка си и ще се превърне в бизнесинкубатор. Ще бъдат реконструирани улиците „Янко Комитов“, „Тракия“, „Никола Петков“, „Стефан Стамболов“, „Иван Вазов“, надлеза на ул. „Индустриална“, „Спортна“, „Тодор Александров“, „Въстаническа“, Главна източна районна артерия, „Любен Каравелов“, Расковски“, „Екзарх Йосиф“, „Шейново“, „Дебелт“, „Самуил“. Близо 10 нови паркинги ще бъдат изградени в комплексите.

До няколко месеца, общинските съветници на Бургас ще заседават в нова зала, която ще бъде направена в Дома на НХК. Тя вече ще бъде удобна и за гражданите и журналистите.

През тази година европейските средства, които влагаме в строителството на големите и модерни обекти в капиталовата програма надвишават няколко пъти парите от данъците на бургазлии. Продължаваме да работим за това, да не изпускаме нито един европейски лев, като подготвяме десетки нови проекти, с които ще кандидатстваме пред европейските фондове. И тази година в Община Бургас ще продължи да бъде наложен принципа на строга финансова дисциплина. С реализацията на десетките проекти ще се отворят нови работни места, които да осигурят заетост на бургаските граждани и извън летния сезон.

От днес започват обществените обсъждания на проекта за бюджет във всяко едно населено място в общината. Призоваваме гражданите да се включат в тях, за да чуем техните предложения и мнения.

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук