12.6 C
Бургас
петък, май 3, 2024

Велосипедът властва в петък

Велошествие, атрактивни демонстрации и изложба на ретро велосипеди са само част от мероприятията, които ще се проведат в рамките на инициативата „Бургас – Велосипедният град”. За трета поредна година общината ще събере всички любители на алтернативния начин на придвижване на импровизиран празник в Морската градина.

www.single-speed.co.uk

Този петък /9 август/ площада пред Пантеона ще стане арена за демонстрации на велокаскади, дуели, преодоляване на различни препятствия. За най-добрите са предвидени награди, а самите състезания ще се проведат в три възрастови групи. Феновете на велосипедния транспорт, които смятат, че имат интересни за показване номера могат да се изявят от 17.00 часа.

„Призовавам всички бургазлии да се включат в празника. Това е една възможност човек да се почувства свободен и прекрасно. Велосипедът е средството, което лекува едновременно любовна мъка и безпаричие. Ако искате да пестите – карайте колело, ако искате да сте здрави – карайте колело“, сподели на среща с журналисти композиторът Стефан Диомов, който е и един от инициаторите на мероприятието.

Той призова всеки, който разполага със стар, интересен или дори нестандартен велосипед да го покаже на изложението, което също ще се проведе на 9 август пред Пантеона. Празникът ще продължи с традиционно велошествие, което ще завърши пред открита сцена „Охлюва“. Там пък предстои едночасов концерт на група „5-те Сезона“.

„Всички велосипеди от новоизградената община система за отдаването им под наем ще бъдат безплатн ив рамките на петъчния ден. Всеки ще може да се възмолзва до 20.00 часа”, увери от своя страна зам.-кметът по образование и култура в община Бургас, Йорданка Ананиева.

Инициативата „Бургас – Велосипедният град” подкрепя кандидатурата на Бургас за Европейска столица на културата през 2019 година.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук