15.4 C
Бургас
сряда, май 8, 2024

Вижте как нашите баби са ходили на плаж

Ако искате да се запознаете с плажната мода през миналия век, посетете изложбата „Плажът на БургасЪ” , която е подредена в зала „Ал. Г. Коджакафалията“ на Културен център „Морско казино“  по случай Никулден.

Експонатите от Регионалния исторически музей във  Варна са автентични.  Ретро костюмите от 50-те до 80 –те г. на ХХ век, показват, че нашите майки и баби са следвали световните модни тенденции. Овен цели бански, в цветна, но доста консервативна кройка, през 60-те години се появяват плажните костюми в две части и дамите край морето стават все по-дръзки с лятната си визия. Не така е било обаче в началото на века, когато през 1901 г. тогавашният  кмет на Бургас Христо Тошев издава заповед жените на плажа задължително да бъдат с ризи.

Изложбата показва още модата в  слънчевите очила, плажните кошници, сандали, колиета, обеци и брошки, ръчно изработени от морски миди и охлюви , част от плажния тоалет на дамите в средата на ХХ век.

През миналия век особено популярни са били и конкурсите за красота. Фотоси от бургаския архив показват как млади Аполоновци през 1966 г. демонстрират хармонични тела, а плажът е претъпкан от любопитна публика. В изложбата е показана и най-старата картичка от 1908 година.

На изложбата може да видите също как е изглеждала  терасата на Морската градина, моста, крайморския булевард в Бургас и Бургаските топли и студени бани.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук