11.5 C
Бургас
събота, април 20, 2024

Вирусът „Швейцария” ни атакува тази зима

С настъпването на есента се увеличават разпространението на гриповете и настинките, съобщава BTV.

Епидемиолозите смятат, че пикът на грипната епидемия ще е в края на януари и началото на февруари другата година.

Общите симпроми при грипни заболявания включват отпадналост и главоболие, болки в мускулите и ставите, висока температура. След два – три дни се появява и кашлицата, тъй като вирусът е предизвикал дихателна инфекция.

Експерти очакват вирусът „Швейцария” да се разпространи тази година. Той е относително нов – за първи път се е появил миналата година. Затова и не е ясно какви са точните симптоми при разболяване.

Според експерти най-застрашени от грипни инфекции са децата, възрастните и хората с хронични заболявания. Таня Димитрова, майка на двегодишната Цветелина, сподели, че няма как да се предпазят от вирустите. „Едно детенце да има болно и няма как”. Педиатрите съветват родителите да наблюдават децата си. Ако им симптомите продължат три-четири дни да потърсят лекар, защото може да има усложнения.

Другият вирус, който се завръща тази есен, е щамът „Калифорния”, или добре познатият свински грип.

Д-р Ангел Кунчев коментира, че новият вирус не е циркулирал масово сред населението и следователно няма изграден имунитет срещу него. Според Кунев противогрипните ваксини са сред най-слабите методи за предпазване от зараза – ефектът е само 60 -65 %.

Лекарите съветват тези, които не смятат да се ваксинират, да носят маска през пиковите месеци

Специалистите напомнят, че в някои случаи гриповите заболявания водят до усложнения. При възрастните хора може да се достигне и до сърдечносъдови проблеми. Препоръчва се да потърсим медицинска помощ при проявата на първите симптоми. Почивката и поемането на чайове и витамини помага за по-скорошното оздравяване, допълват експертите.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук