17.1 C
Бургас
неделя, май 5, 2024

Владимир Пенев е „Четящият човек” за 2013

Актьорът Владимир Пенев е вторият носител на наградата „Четящият човек”. Статуетката на скулптора Никола Личков ще бъде връчена на официалната церемония, с която ще се открие фестивалът „Четящият човек” днес от 20.00 часа на лятната сцена „Охлюва” в Морската градина, съобщават от общината. Наградата се присъжда на Владимир Пенев за дългогодишния му път на четящ актьор; за приноса му добрата литература да стигне до зрителите със средствата на киното и театъра. И за пътя му от тук нататък – вече с друга мисия.

www.themovielove.net

Почетният приз ще му бъде даден от първия носител на наградата – писателят Алек Попов. След откриването ще има концерт на „Обичайните заподозрени” – Стефан Вълдобрев, Иван Лечев, Стоян Янкулов-Стунджи, Веселин Веселинов-Еко и Мирослав Иванов. Днес Министърът на културата Петър  Стоянович  и кметът Димитър Николов ще открият три изложби – библиофилски поетични книги с авторски илюстрации на български художници, екслибрис и български комикси, които ще бъдат съпроводени с лекции по темата и мултимедийни презентации.

Алек Попов, Васил Георгиев и Михаил Вешим ще представят новите си книги „Сестри Палавееви”, „Апарат” и „Руският съсед”  в „Литературно кафене „Хеликон”, което навършва десет години. Христо Карастоянов ще чете откъси от неизлязлата си още книга „Работно заглавие: „Часът на смъртта” в традиционната вечер на „Хеликон”. А на 13 септември, Бойко Ламбовски и Пламен Димитров ще ни въведат в „Пияната метафора“ с рецитал на поезия съчетан с кулинарно-винарски ретроспекции.

www.sofialive.bg

Ще бъде представен и аудио вариант на „Сестри Палавееви” като към Алек Попов ще се присъедини актьорът Стоян Алексиев и издателката Дениз Герганова. Специално внимание в програмата на „Четящият човек” е отделено на децата и стремежа им към четенето. Ще им гостува Биляна Траянова с нейната „Хариша”. Театралната програма включва две представления в театър „Адриана Будевска”: Живак”, авторски спектакъл на Димитър Живков (носител на Аскеер’2013), режисьор Димитър Стефанов и „Алкохол”, авторски спектакъл на Цветелина Стоянова-Цв. по романа на Калин Терзийски и Деяна Драгоева.

Съвместно с БНТ ще бъдат показани три български филма, свързани с известни литературни произведения и български писатели. Те ще се прожектират безплатно на лятната сцена „Охлюва”. Голяма популярност набира и фотоконкурсът „За книгите и хората” (foto.helikon.bg). Заради нарастващия интерес, времето за изпращане на снимки бе удължено с 15 дни. Наградените творби ще бъдат оповестени на закриването на фестивала.

burgasutre.bg

Фестивалът тази година е организиран от Обществото за култура на четенето и писането и ще се проведе с подкрепата на веригата книжарници „Хеликон” и Община Бургас, която любезно предоставя помещенията на културния център „Морско казино”, лятната сцена „Охлюва” и знакови пространства в Морската градина. Второто издание на фестивала „Четящият човек” се провежда и в подкрепа на кандидатурата на Бургас за европейска столица на културата през 2019 година.

 

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук