19.9 C
Бургас
неделя, май 26, 2024

Връщаме дребни стари уреди директно в магазините

От началото на годината по-големите магазини за електроуреди трябва да приемат малка негодна за употреба техника без покупка на нова. Това гласи нова наредба за излязлото от употреба електрическо и електронно оборудване, която беше приета от правителството през декември и влезе в сила на 1 януари.

Наредбата отразява изискванията за отпадъците от този вид оборудване на директива на ЕС от 2012 година. Целта е според изискванията на ЕС България да организира максимално ефективно изхвърлянето и след това третирането на този вид отпадъци постепенно през следващите години. Трябва да се подобри събирането, повторната употреба и рециклирането на излязло от употреба оборудване, така че да се намалят отпадъците, а ресурсите да се използват по-ефективно.

Задължението се въвежда за обектите с търговска площ по-голяма от 400 кв. м, в които се продава електрическо и електронно оборудване. Те трябва да приемат без заплащане много малки стари уреди – при които външният размер не надвишава 25 cм. Или това са например тостери и кафеварки, които трябва да се приемат в търговския обект или на входа му. В тези случаи крайните потребители не са задължени да купят нов уред от вида, който предават в магазина, уточниха експерти.

Собствениците на стара техника предават уредите в магазина или на определени места, които са организирани от търговците и фирмите по събиране на отпадъците в района. Потребителите могат да върнат и по-големите стари уреди в търговските обекти, които извършват продажба на електронно и електрическо оборудване, но само при покупката на нов уред от сходен вид и със същите функции. Дистрибуторите и продавачите поставят съдове за събиране на територията на обекта, където извършват продажбата. Приемането се извършва в цялата продължителност на работното време на обекта.

Местата за разделно събиране на уредите, включително в обекти, където се извършва продажба, и площадките за съхраняване се обозначават с табели “Събирателен пункт за излязло от употреба електрическо и електронно оборудване”.
В хода на преговорите по директивата България е договорила преходен период за постигане на целите по събирането на този вид отпадъци. Така за 2016 г. е предвидено у нас да се събират 41% от средното тегло на електрическото и електронно оборудване, пуснато на пазара през предходните три години. От 2020 г. целта става 65%, пише „24часа“

Тези количества ще се следят и записват по методика, която ще следват дистрибуторите, търговците и организациите по разделно събиране и оползотворяване на електроотпадъците. От 1 януари 2018 г. обхватът на наредбата се разширява и ще се прилага за почти всички видове стари уреди. Предвижда се наредбата да включва и фотоволтаичните панели. От началото на 2015 г. целите по рециклиране, оползотворяване и подготовка за повторна употреба на електрическо и електронно оборудване се увеличават с още 5%, спрямо тези, които се прилагат в момента. С постановлението на правителството се правят промени и в продуктовите такси, които се плащат от търговците на електрически и електронни уреди.

В наредбата освен правилата за разделно събиране са описани и начините за транспорт, съхранение, предварително третиране, повторна употреба, рециклиране, оползотворяване или обезвреждане на излязлото от употреба електрическо и електронно оборудване.

Има изисквания и за проектирането и маркирането на такива уреди, както и за информирането на крайните потребители за отговорностите им в разделното събиране. Търговците, които пускат на пазара електрическо и електронно оборудване, го маркират – маркировката показва, че уредът не може да се изхвърля в контейнерите за битови отпадъци. Задължително е, естествено, на български да е написано, че има изискване за разделно събиране, както и че е забранено изхвърлянето му в контейнери за смесени битови отпадъци.

В листовките с инструкциите за употреба, които придружават стоката, търговците дават писмена информация на български език и за вида на вградените батерии и акумулатори и за начина на отстраняването им от потребителя. Има изисквания и за производителите на уреди, в които са вградени батерии и акумулатори, съдържащи опасни вещества – те трябва ги поставят така, че потребителят да може да ги отстрани сам, когато излязат от употреба.

Дистрибуторите и търговците са длъжни да поставят на видно място в търговските обекти табели с информация за възможностите и начина за обратно приемане в търговския обект на ненужната техника, както и на другите места за предаването им. Дистрибуторите и търговците, които пускат на пазара електрооборудване, отговарят за следващите дейности по разделното събиране, транспортирането, съхраняването на старите уреди. Това обаче може да възложат и на специализираните организации по оползотворяване, които са лицензирани от министерството на околната среда. Ако изберат да вършат тази работа индивидуално, трябва да направят постъпки за разрешителни по съответните правила.

Приоритетно трябва да се събират и старите уреди от оборудване, което съдържа озоноразрушаващи вещества и флуорирани парникови газове, флуоресцентни лампи, съдържащи живак, както и фотоволтаични панели.

Организациите по събиране на стара техника трябва да имат разрешение по Закона за управление на отпадъците, издадено от екоминистерството. При определянето на броя и разположението на местата за разделно събиране на съответния вид непотребни уреди се отчита броят на жителите, като се осигури най-малко едно място на 10 000 жители.
Изрично се забранява депонирането на излязлото от употреба оборудване, включително на разделно събраното и на отпадъците от него, които могат да се рециклират или оползотворяват.

Наредбата дава указания и за задълженията на кметовете на общините, които също имат ангажименти по разделното събиране на домакинската електроника и уреди. Кметът на първо място трябва да оказва съдействие на организациите по оползотворяване, като определя местата за разполагане на необходимите елементи на системите за разделно събиране и местата за предаване. Т.е. общината да посочи местата, на които могат да се изхвърлят старите уреди.

Кметът сключва договори с организациите, които изграждат системите за разделно събиране и транспортират техниката от тези места до площадките за разкомплектоването им. В договора трябва да са посочени изискванията към системата за разделно събиране на стара техника от домакинствата – брой на обслужваното население, както и вид, брой и разположение на съдовете и площадките за разделно събиране, а също и честотата на събиране.

Кметът и организациите по събиране имат задължения да информират жителите на съответната община за прилагане на системата за разделно събиране, те провеждат и информационни кампании. Кметът на общината изготвя и утвърждава график за събиране на старата техника и електроуреди от бита – в този график трябва да има поне две дати годишно, в които хората да връщат ненужното. Датите на кампаниите се обявяват чрез медиите и друг подходящ начин като информация в сайта на общината например.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук