18.2 C
Бургас
четвъртък, март 28, 2024

Втори убит делфин край Несебър

Втори мъртъв делфин е открит на плажа между Несебър и Равда, в местността Аурелия в близост до убития делфин открит вчера. По тялото му не са установени следи от причинено насилие, липсва част от опашната му перка, потвърдиха експерти от РИОСВ-Бургас, които са извършили проверка на място съвместно с РУП-Несебър и ветеринарни специалисти от отдел „Защита на животните” в Областна дирекция по безопасност на храните /ОДБХ/-Бургас.

Припомняме, че по тялото на делфина, открит вчера е установена прободна рана в областта на междучелюстното пространство и надлъжен разрез от областта на тила по протежение на гръбната линия до основата на опашката. Това са първите случаи на намерени мъртви делфини за тази година.

Делфините са от вида Морска свиня, наричан още муткур – морски бозайник от семейство Морски свине, който се отличава от същинските делфини главно по късата заоблена муцуна и по-малките си размери. Морската свиня е от трите вида делфини, които се срещат и в Черно море. Обитава предимно плитки води (0-200 м) в зоната на континенталния шелф в целия басейн на Черно море. Храни се основно с риба и главоноги. Застрашен вид. Вписан в българската Червена книга, муткурът фигурира и в Червения списък на световнозастрашените видове на IUCN като уязвим.

Всички морски бозайници у нас са защитени видове и са включени в Приложение 3 на Закона за биологичното разнообразие, който забранява тяхното обезпокояване, преследване, улавяне, избиване, както и вземането на намерени мъртви екземпляри. 

Предвидените в Закона за биологичното разнообразие административни наказания за посегателство срещу делфини са от 100 до 5 000 лева за физическо лице и от 500 до 10 000 лева за юридически лица. Причинената жестокост или умишлено умъртвяване на грънбначни животни се преследва по Наказателния кодекс. Случаят е предаден по компетентност на органите на МВР.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук