15.4 C
Бургас
събота, април 27, 2024

Графити ще красят сгради в Бургас

От 11 август до 15 август екипът на кампанията „Зелени калкани” ще работи върху преобразяването на фасадата на ОУ „Братя Миладинови” в Бургас с графити. Това е четвъртият град в страната, в който артистите от 140ideas рисуват по конкретна екологична тема, съобразена със съответното населено място. Кампанията пристига в Бургас, за да обърне внимание на позабравения факт, че точно това място е част от главния маршрут при миграцията на птиците от Европа към Африка.

По този път ежегодно преминават едни от най-редките видове в света. Повече за тях жителите и гостите на Бургас могат да научат в събота, 15 август, в 10.00 ч., когато в природозащитен център “Пода” се организира и образователна програма. Участниците в нея ще узнаят повече за това колко птици минават по един от най-големите миграционни пътища в Европа всяка есен и защо, както и кои са симпатичните крилати обитатели на Природозащитен център „Пода” (ПЗЦ) и бургаските езера.

Целта на кампанията „Зелени калкани” е средствата на визуалното изкуство да насочи вниманието на най-малките жители на града и техните родители, отговорни за бъдещото хармонично съществуване между човека и природата. От 20 юли – 8 август кампанията “Зелени калкани” се случи в София, Враца и Русе. Какво бе посланието на художниците в двата града, как изглежда то и как преминаха работилниците можете да разберете тук: https://www.facebook.com/GreenMurals

Широкоформатните художествени изображения върху обществени сгради са нещо сравнително ново за градската среда в България, но са успешен международен модел за насочване на внимание към обществени значими проблеми. Те комбинират еко- социални послания с оживяването на градската среда и се възприемат като забележителности, които наред с това дават живот и продължителен дебат по важните теми.

През месеците юли и август ще бъдат изрисувани общо 5 училищни стени в 5 различни града в България, като техните местни жители – възрастни и деца – са поканени да участват в работилници и разговори по местни екологични проблеми. Това се случва в София, Враца, Русе, Бургас и Благоевград. Актуална информация за развитието на проекта може да намерите във фейсбук на https://www.facebook.com/GreenMurals.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук