13.2 C
Бургас
петък, април 26, 2024

Дама с брада спечели „Евровизия“

Австрийският певец Кончита Вурст спечели тазгодишният конкурса на „Евровизия“ с грандиозната балада „Въздигни се като феникс“ („Rise Like a Phoenix“). Заключителният етап на проявата бе предаван от телевизиите на 45 държави и гледан от около 180 млн. зрители, предадоха информационните агенции.

снимка: ETA
снимка: ETA

Освен с песента в стил Джеймс Бонд облеченият в женски дрехи Вуст (с истинско име Том Нойвирт) се изяви със своите спортни качества, акробатичност и брада. Той надделя в конкуренция с холандския дует „Дъ Комън люнетс“. Трета се класира шведската певица Сана Нилсен.
Това е първата победа на Австрия в песенния конкурс на „Евровизия“ от 1966 г. насам. Това ежегодно европейско телевизионно състезание стартира през 1956 г.

Преди финалния етап на тазгодишния конкурс в Беларус, Армения и Русия имаше петиции сред зрителите с настояване сценичната изява на травестита Вурст да бъде „изрязана“ или „редактирана“ в телевизионното предаване за тези три страни. По принцип песенният конкурс на „Евровизия“ трябва да бъде напълно лишен от политически елемент, отбелязва АП.

Според агенцията изпълненията на руските представителки – близначките Анастасия и Мария Толмачови – и на украинката Мария Яремчук не са дали израз на настоящото напрежение между Киев и Москва. Но всеки път, когато Русия получаваше гласове от съседни на нея държави, мнозина от 10-хилядната публика в Копенхаген викаха „у-у-у!“. Още по-силни такива възгласи се чуваха и когато зрителите в Русия даваха високи оценки за представителите на бившите съветски републики Азербайджан, Армения и Беларус.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук