20.4 C
Бургас
петък, април 26, 2024

Деца от 8 страни смаяха с талант и умения на Международния Арт фестивал „Съзвездия в Несебър”

С много награди, настроение и усмивки завърши петото издание на Международния Арт фестивал „Съзвездия в Несебър”, който събра на малкия полуостров 600 деца от 8 държави – все таланти в своята област. Множество отличия бяха раздадени в категориите хореография, вокал, инструментал и изобразително изкуство в пет възрастови категории.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
 

Бяха присъдени и ГРАН ПРИ за хореография на хореографски колектив „Щелкунчик”- Нижний Новгород, Русия с рък. Екатерина Сомова, и на хореографски ансамбъл „Подснежник”-Уфа, Република Башкортостан, Русия, с рък.Eлеонора Найденко. ГРАНД ПРИ за вокал отиде при Николай Дегтярев – Самара, Русия, Детски музикален театър „Задумка” с рък.Нина Кузнецова. Духовият оркестър “Завидзане” -Завидз, Полша, с диригент Ярослав Гижински, грабна ГРАН ПРИ   в категория   инструментал.

Бяха раздадени и шест специални награди на община Несебър. Диригентът на духов оркестър “Завидзане”, Завидз, Полша Ярослав Гижински бе отличен като най-добрия музикален педагог. Като най-добра в своята област бе отличена и Нина Кузнецова, вокален педагог на Детски музикален театър „Задумка”- Самара, Русия. Ирина Гоца, Андрей Гоца, ръководители на танцов ансамбъл „Жар-птица”-Нижний Новгород, Русия бяха отличени като художник педагог и хореограф педагог. Специална награда на община Несебър за сценично присъствие отиде при Кристиана Щерионова и Филип Кершер от Несебър, с рък.Никола Абрашев. Специална награда на кмета на община Несебър за хореография спечели уличният танц на детски музикален театър „Задумка”- Самара, Русия,рък.Виталий Ульбаев.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Танцовият ансамбъл „Веселинка”-Екатеринбург, Русия, рък.Инга Юрлова, грабва специалната награда на кмета на община Несебър за оригинална хореография на стилизиран танц. Специална награда на кмета на община Несебър за технично изпълнение на класическа вариация отиде при Елена Брюханова от Екатеринбург, Русия. Анастасия Гуцало от Харков ,Украйна, спечели специална награда на кмета на община Несебър за артистично изпълнение. Специална награда на ОДК за оригинални костюми отиде при ансамбъл за естрадни танци „Каприз”-Каменец, Беларус , с ръководител Валентина Кривец, които направиха впечатление с изпълнението си „Нас не страшный серый волк”.

 

Наред с отличията, които предизвикваха бурни реакции и аплодисменти, по време на гала концерта на наградените, имаше и представяне на песен, „продукт“ на един от майсторските класове, които се проведоха по време на форума. По блестящ начин бе представена „Вечерай, Радо“ от сборен вокален състав от представители на 8-те държави, участнички във фестивала под ръководството на Анета Драгнева. Въпреки че работата по подготовката на песента е била едва един час, децата и менторът им показаха, че умеят да работят в екип, а резултатът от взаимната дейност бе налице – магията на българския фолклор очарова емоционалната публика.

Другата приятна изненада, която също предизвика бурни аплодисменти, бе песента „Лудо младо“, изпълнена от грузинския ансамбъл „Гумбати“, който специално за участието си във форума „Съзвездия в Несебър“ е работил над българското народно творчество. Грузинците бяха отличена в категория вокал на фестивала, а заради перфектното изпълнение на българската песен и с още една допълнителна грамота от ОДК.

Официалното откриване на фестивала бе пред Крепостните стени на стария град на 20 август, където тържествено бяха издигнати знамената на 8-те държави-участнички – България, Беларус, Грузия, Казахстан, Молдова, Полша, Русия и Украйна. Слово от името на кмета на община Несебър – г-н Николай Димитров, под чийто патронаж е форумът, произнесе заместник-кметът Виктор Борисов. „Няма по-красиво, радостно и вълнуващо съревнование от сценичната надпревара. Желая на всички да покажат най-доброто от себе си и нека най-добрите победят.“, бяха част от думите на Виктор Борисов.

Вчера вечерта бе последният концерт на участниците на фестивала „Съзвездия в Несебър”. С това обаче културните събития в града на ЮНЕСКО не свършват. Днес от 17 часа на сцената на амфитеатъра ще се състои концерт на участниците в V-я Световен шампионат по фолклор. Утре е заключителният гала концерт на XXIII-я Международен фестивал „Ние сме 21 век“.

В петък, 28 август, малкият полуостров става столица на поп-рока, когато стартира едноименният фестивал и сцената на амфитеатъра ще даде възможност за изява на млади изпълнители от цялата страна. От събота до 12 септември пък Стария Несебър става и столица на меда.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук