14.3 C
Бургас
петък, април 19, 2024

Диана Иванова-президент на Зонта Клуб-Бургас: В „Академия за млади дами“ ще разчитаме на примера на успели жени

Г-жо Иванова, какво представлява проектът „Академия за млади дами”, който стартира Зонта клуб Бургас?

– Проектът е дългосрочен и цели да привлече вниманието на момичета на възраст от 14 до 21 години, които да почерпят от опита и професионализма на известни и успели дами в България! Целта е да ги запознаем с всичко, за което трябва да са готови в живота, това което не е част от училището и повечето учат сами и не винаги от подходящи източници! Да ги подготвим да тръгнат по своя житейски път като едни истински млади дами!

 

на снимката: Диана Иванова- президент на Зонта Бургас
на снимката: Диана Иванова- президент на Зонта Бургас

Какви бяха мотивите ви, за да стартирате един такъв проект?

-От доста време обмисляме проекта. Една от основните цели на ЗОНТА е издигане статута на жената чрез разработване и изпълняване на собствени проекти, насочени към реализация на жените в професионално, обществено и личностно отношение. Най- добрият и успешен начин да се помогне на една жена да се реализира е като я информираш и образоваш от момиче. Фундамента, върху който ще се надгражда е най- важното, за да успее в бъдеще.

 

Какви ще бъдат темите, върху които ще се фокусирате?

-Теми, свързани със здраве, спорт, мода, козметика, психология, общуване, сексуална култура, етикет и много други ще поднесем по интересен и увлекателен начин, като семинарите ще се провеждат един път месечно- всеки четвърти четвъртък на месеца.   Децата са нашето бъдеще, инвестирайки в тях, ние инвестираме в бъдещето за едно здраво, образовано, мислещо ново поколение! За да постигнем максимален резултат, ние трябва да сме обединени- учители, родители, общество, защото заедно можем повече!

 

Ще разчитате ли на специалисти в различните области, които да участват в срещите с младите момичета?

– Да, разбира се. Освен че лекторите ще са специалисти в конкретната област, ще се стремим да каним и популярни сред обществеността лица. В днешното модерно време, наситено с много информация, голяма част от младите хора обичат да следват примера на известна личност. За да привлечем вниманието на младежите, според нас е важно кой ще им представи темата. С добрият пример е успешно!

 

Кога ще се проведе първият семинар, на каква тема и кой ще бъде лектор?

 

„Кога момичето става жена?“ с нашият първи семинар с лектор- вдъхновяващата и зареждаща с любов МАДЛЕН АЛГАФАРИ.  Датата е 26 март, от 19.00ч , а мястото е Културен център „Морско казино“, входът е свободен.

 

Предвиждате ли, на по-късен етап, да развиете програмата с индивидуална работа с проблемни момичета?

 

– Много идеи имаме и желание да работим с деца и младежи. Те са нашето бъдеще и ние трябва да обръщаме повече внимание на израстването им, да ги обгръщаме с внимание, да ги подкрепяме. Много деца в днешно време са жертва на суровия живот на своите родители и това ги принуждава да пораснат спешно. Тяхната незрялост прераства в проблемно поведение, ежедневно ставаме свидетели на жертви на насилие, престъпност и проституция, но времето ще покаже каква е нашата аудитория. Ние дамите от ЗОНТА сме готови да работим в полза на жени и млади момичета с проблеми и в неравностойно положение.

Темата за ранните бракове сред ромската общност и непълнолетните майки ще бъдат ли засегнати във вашите семинари и ще работите ли с момичета от малцинствата?

– За сега в плануваната ни програма няма предвиден семинар от такъв характер, но вашият въпрос провокира в мен тема на размисъл и в едни по- задълбочени разговори с работната група по проекта ще обсъдим подобна възможност.

 
Зонта клуб Бургас предвижда ли благотворителни инициативи, свързани с предстоящите абитуриентски балове?

 

Както всяка година в навечерието на абитуриентските балове, ние се организираме и помагаме на социално слаби момичета да изглеждат празнично и да се чувстват пълноценно на своя звезден миг- абитуриентския бал. Не го афишираме, за да  запазим анонимността и комфорта на ученичките.

 

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук