12.1 C
Бургас
събота, април 27, 2024

Диана Йорданова: Непрофесионалисти ще одитират парите на данъкоплатците

„Внесеният законопроект за Сметна палата от група народни представители е грубо посегателство срещу нейния професионализъм и независимост, и очевидно обслужва интересите на управляващото мнозинство. 

Според предложения текст непрофесионалисти ще одитират парите на данъкоплатците, а качеството на одитите ще се контролира от ръководство, от което също не се изискват професионални качества. Законопроектът реставрира най-порочните страни на отменен закон за Сметната палата, действал в периода 2001-2010 г”. Това заяви народният представител от ГЕРБ-Бургас Диана Йорданова по време на обсъждане на законопроекта на първо четене в НС.

Според нея напълно несъстоятелен е основният мотив на вносителите, че за България е по- подходящ колективният модел на Сметна палата и затова действащият трябва да бъде сменен. Към момента в одитната институция тричленното й ръководство действа като колегиален (колективен) орган и взема решенията с общо съгласие по основни одити – за изпълнението на държавния бюджет, на бюджетите на НОИ, НЗОК, БНБ. С общо съгласие Сметната палата взема решения и по всички основни въпроси на одитната дейност – вътрешни актове, процедури, методология, програмата за одитната дейност и отчета на институцията. Колективният и колегиален характер на Сметната палата по сега действащия закон е потвърден с Решение № 5 от 2011 г. на Конституционния съд.

„В предложения текст се избира Сметна палата като 9-членна колегия от лица, за които е достатъчен само 10-годишен общ юридически или икономически стаж, и общ 15-годишен стаж за председателя. Липсва изискване за специализиран стаж, свързан с одита. какъвто има в сегашния закон. Очевидно е, че целта е да се възстанови принципът на партийните квоти. Така се създава риск институцията да бъде ръководена от партийно обвързани непрофесионалисти. За сравнение – сега действащият закон изисква 15-годишен специализиран професионален стаж.3.   С проекта се премахва и изискването за сертификат зa одиторите, удостоверяващ професионалната им пригодност. Създаването според законопроекта на отделения на териториален принцип неизбежно ще пренесе контрола за качеството на докладите прекалено близко до одитираните лица по места, ще позволи упражняването на натиск от тяхна страна за приемане на удобни доклади и ще доведе до репресии. Не на последно място бъдещата 9-членна колегия ще струва в пъти по-скъпо на данъкоплатците”, коментира част от недостатъците на законопроекта бургаският депутат.

Диана Йорданова е категорична, че вносителите на законопроекта отхвърлят досегашния модел, но не посочват сериозен мотив или аргумент за това. Сегашният уж „недемократичен“ модел е преобладаващ в Европейския съюз и в страни като Полша, Литва, Ирландия и др.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук