24.3 C
Бургас
петък, март 29, 2024

Драгов, който държа жена в плен, обжалва присъдата си

Апелативен съд Бургас разгледа и обяви за решаване наказателно дело срещу Илия Драгов. Той е признат от Окръжен съд Сливен за виновен в извършването на общо шест престъпления – отвличане, кражба, грабеж, закана с убийство, държане на оръжие без разрешително и приготовление за убийство, като деянията са осъществени в рамките на месец.

На 26.09.2014 год. в село Глуфишево подсъдимият Драгов отвлякъл жена и я държал до 03.10.2014 год. в град Раднево.

За времето от 26.09.2014 год. до 18.10.2014 год. в село Глуфишево и в село Гергевец, общ. Сливен, в условията опасен рецидив и на продължавано престъпление, чрез повреждане на прегради, здраво закрепени за защита на имот, извършил кражба на движими вещи от различни лица. Сред откраднатите предмети са битови вещи, хранителни продукти, мобилен телефон, велосипед, самоделен сигнален пистолет, гладкоцевна ловна пушка, ловни патрони и други. В посочения период Драгов е извършил и грабеж, като деянието представлява опасен рецидив. Той отнел от владението на възрастна жена от село Глуфишево лични вещи и хранителни продукти, като използвал за това сила и заплашване.

На 11.10.2014 год. отново в село Глуфишево се заканил на друга жена, че ще убие нея и всичките й близки – съпруг, снаха и внуци. Заканването е възбудило основателен страх у жената, че той в действителност ще осъществи това. От 16.10.2014 год. до 21.10.2014 год. в село Николаево, общ. Сливен държал огнестрелно оръжие – гладкоцевна ловна пушка „Gulsan-TS870“ 12 калибър заедно с два броя ловни патрони за нея, без да има за това надлежно разрешително. Той е придобил оръжието чрез кражба, извършена на 15 срещу 16.10.2014 год. в село Глуфишево.

В село Николаево на 21.10.2014 год. извършил приготовление, като се снабдил с гладкоцевна ловна пушка „Gulsan-TS870“ 12 калибър и боеприпаси за нея, умишлено да умъртви жената, която преди това е бил отвлякъл и държал затворена няколко дни.

За извършените престъпления на Драгов са определени различни по размер наказания, като първоинстанционният съд е постановил, той да изтърпи едно общо наказание, а именно най-тежкото от тях – 10 години лишаване от свобода при първоначален строг режим в затвор. Драгов е осъден също да заплати на пострадалите жени за причинените им от престъпленията неимуществени вреди в размер на 3000 лв. за отвлечената жена и 2000 лв. за заплашваната, като са отхвърлен гражданските им искове над посочения размер като неоснователни и недоказани.

Присъдата е обжалвана от подсъдимия в осъдителната й част и в частта, с която частично са уважени предявените граждански искове и разноските по делото.

Служебният защитник на Драгов счита, че  наложените наказания за всяко едно от извършените престъпления са завишени и изключително строги, а наложеното общо наказание е несправедливо. Според нея първоинстанционният съд е определил наказанията при превес на отегчаващите вината обстоятелства без да е взел под внимание съдействието и самопризнанията на Драгов.  Защитникът заяви, че нищо не може да извини подсъдимия пред пострадалите, но той се разкайва за случилото се и осъзнава противоправното си поведение. Адвокатът обърна внимание, че тежкото материално състояние на подсъдимия, в което се е намирал, го е довело до извършването на тези престъпления. Тя помоли съда да постанови съдебен акт, с който да измени присъдата на Окръжен съд Сливен като постанови нова, с която да намали наложените наказания. Адвокатът поиска да бъде намален и размерът на присъдените обезщетения по двата граждански иска, които тя посочи като прекомерни и несправедливи.

Представителят на Апелативна прокуратура Бургас се противопостави на направените искания. Според него жалбата на подсъдимия е неоснователна. Прокурорът намира присъдата на първоинстанционния съд за правилна и обоснована. Той посочи, че съдебното производство се е водело по реда на съкратеното съдебно следствие, след като подсъдимият е признал всички обстоятелства посочени в обвинителния акт за извършените от него престъпления. Държавното обвинение счита, че Окръжен съд Сливен задълбочено и обстойно е посочил всички обстоятелства, които е взел предвид при определяне на наказанието, включително и тежкото финансово състояние на подсъдимия. Той помоли въззивния съд да потвърди присъдата.

Повереникът на гражданските ищци се присъедини към казаното от прокурора. Апелативен съд Бургас трябва да се произнесе в 30-дневен срок.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук