16.5 C
Бургас
четвъртък, април 25, 2024

Европа прави опит за първо успешно кацане на Марс

Сондата Schiaparelli трябва да се отдели от своя кораб майка Trace Gas Orbiter, за да кацне на повърхността на Марс в търсене на форми на някогашен живот, пише Venture Beat.

Schiaparelli е част от съвместната мисия на Европейския съюз и РусияExoMars и представлява първи опит за успешно кацане на Червената планета. Преди това английската сонда Beagle 2 опита подобна маневра през 2003 г., но претърпя неуспех. Основната цел на ExoMars е търсенето на някакви знаци на органично присъствие и събирането на данни от атмосферата на планетата.

Кацането на Марс, разположен на около 56 милиона километра от Земята, е изключително трудна задача, която изправя пред голямо изпитание всички космически мисии. В момента Съединените щати имат два функционални марсохода там – Curiosity и Opportunity.

Трудностите обаче правят покоряването на Марс още по-предизвикателно и желано и наскоро президентът Обама заяви в своя реч, че до 2030 г. там задължително трябва да стъпи човешки крак. Илон Мъск и неговата SpaceX се надяват да направят това до 2024 година.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук