24.9 C
Бургас
петък, май 24, 2024

Затвор за убийство на пътя предвиждат промените в НПК, обсъдени днес в парламента

Да отпадне условната присъда при причинена смърт на пътя и санкцията за това престъпление да бъде затвор. Това предвиждат част от промените в Наказателния кодекс и Наказателно-процесуалния кодекс, свързани безопасността на пътя. Всички те са подкрепени от групата на бургаските народни представители от ПП ГЕРБ, която активно участва в тяхното представяне и обсъждане през изминалите месеци. Въпросните законодателни промени, както и тези, свързани със Закона за движение по пътищата, бяха обсъдени днес в парламента по време на дискусия, в която взеха участие министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов, роднини на загинали при катастрофи, както и народни представители от ПП ГЕРБ – Бургас.

„Тези промени ще бъдат внесени и подкрепени от цялата група бургаски народни представители, като ние заставаме плътно зад тях. Като председател на парламентарната комисия по транспорт, информационни технологии и съобщения съм вносител на промените в Закона за движение по пътищата, който ще бъде съобразен с измененията в Наказателния и Наказателно-процесуалния кодекс. Трябва да се направи всичко възможно за предотвратяване на инцидентите по пътищата и да има най-строги санкциии по отношение всички нарушения, застрашаващи човешкия живот”, заяви  народен представител от ПП ГЕРБ-Бургас Иван Вълков.

Сред най-важните промени, които бяха обсъдени днес са наказание със затвор за водачите, които по непредпазливост причинят смърт на пешеходна пътека или спирка, ако избягат от местопрестъплението, не са правоспособни да шофират, минат на червен светофар или карат с превишена скорост над 50 км/ч от допустимита. Предвижда се всички шофьори с от 0,5 до 1,2 промила алкохол в кръвта да бъдат наказвани с отнемане на книжката за половин година, а глобата да бъде от 500 до 1000 лв. При преминаване на червен светофар санкцията ще бъде увеличена на 200 лв.

В дискусията, която се проведе в парламента особено активно се включиха представители на бургаската фондация „Безопасни улици от Валя”, както и родители на загинали деца в пътнотранспортни проишествия от цялата страна. Сред тях бе и Мария Димитрова, майката на 12-годишната Валя, загинала на пешеходна пътека в Бургас. Тя предложи най-важното от промените в законите, свързани с безопасността на пътя, да бъде написано в листовките, които се раздават на шофьорите.

Очаква се в рамките на месец промените да бъдат приети от парламента.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук