14.9 C
Бургас
сряда, май 22, 2024

„Здравей, Пандир“- любимеца на градската бохема в Бургас

„Здравей, Пандир“, с тези възгласи стотици бургазлии и гости приветстваха чисто новата скулптура на бургаския Мостик, увековечила любимеца на градската бохема от миналия век – Петьо Пандира.

Бронзовата скулптура с височина 1.80 м. бе открита на официална церемония вчера,а присъстващите станаха свидетели на хумористично-емоционален спектакъл, последван от музикален кнцерт на открита сцена „Охлюва“.03ddf99f7e9a5a6f2b0197f2f034e335

„След 15 години Пандира зае достойно място в Бургас. Тук на Мостика, откъдето започват и свършват всички бургаски истории.“ – сподели Йорданка Ананиева, зам.-кмет по култура и образование в Община Бургас.

Това е най-подходящото място, защото съвсем близо се намира култовият 10 пост, където е бил спасител Петьо Пандира – допълни водещият Стефан Диомов.

09d7ada80d0bac5700c4af339db89160Скулптурата на Пандира е дело на Руси Костадинов. Авторът е уловил реалистичния образ на зевзека – на базата на снимки, разкази и легенди. Облечен с къси рибарски панталони, моряшка тениска и характерното кепе на главата си, Пандира е изобразен в момент, когато с трепет разказва нещо, а на ръката му е кацнал  гларус.

Специални гости на събитието бяха племенницата на Пандира, заедно с нейната дъщеря и внучка.

 

За доброто настроение на присъстващите се погрижиха водещите Стефан Диомов и Стоян Памуков.В концерта под наслов: „Пандира – една бургаска легенда“, взеха . участие вокална група „Ретро Бургас, музикантите Пени Ставрева, Иван Ченов и др. Музика с акцент от Черно море до Средиземноморието подариха Емил Калев и Ана Боянова.

Ако все още се чудите кой е Пандира  – това е човекът, който олицетворява бургаската бохема от миналия век. След неговата поява градът никога вече няма да е същият, защото той заразява с магнетичен позитивизъм, който витае тук до ден днешен.

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук