12.1 C
Бургас
събота, май 4, 2024

Изграждането на нов транспортен коридор – основна тема на разговорите в Ливорно

Кметовете на Бургас и Ливорно – Димитър Николов и Александро Козими подписаха споразумение за сътрудничество между двата града. Това стана на церемония в италианския град преди ден.

Споразумението обхваща съвместни инициативи в сферата на културата, икономиката, образованието и спорта. Градоначалниците поеха ангажименти, свързани с подкрепа на обмена между търговски и производствена сектори, разработването на програма за обмен на преподавателски опит, съвместни инициативи в областта на културата и спорта.

Посещението на бургаският кмет и зам.кметът по евроинтеграция Атанаска Николова в Италия се организира по инициатива на почетния консул на България там адвокат Александро Бузони.

Основна тема на разговорите между Николов и италианските представители бе изграждането на нов средиземноморски транспортен коридор, който ще свързва три полуострова – Балкански, Апенински и Иберийски, и ще преминава и през Бургас. Проектът е сравнително нов и вече е представен в Брюксел. В момента се дискутира в комисията по транспорт към Европейския парламент. През есента Бургас ще стане домакин на среща между всички заинтересовани европейски градове  през които ще минава транспортния коридор или така наречената морска магистрала. В срещата ще вземат участие експерти и представители на министерствата на транспорта. Николов подчерта, че е необходимо изключително съдействие от всички региони, през които ще минава транспортния коридор и силна подкрепа от Брюксел. Чрез бъдещия коридор ще се осъществи връзката между Азия и Европа. Проектът е изключително популярен в област Тоскана – Италия и заинтересованост от него вече са потвърдили няколко европейски града.

Пред колегата си Александро Козими , Димитър Николов изрази подкрепа на идеята за реализацията на транспорния коридор и предложи бъдещото администриране на проекта да бъде в Ливорно. От своя страна Козими подчерта сходството между двата града в областта на икономиката и културата и ги определи като важни пристанищни и логистични центрове.

Изграждането на средиземноморския коридор  бе основна тема и на срещата на бургаският кмет и Атанаска Николова с началника на кабинета на президента на регион Тоскана Симон Силиани. Силиани съобщи, че идеята е получила висока оценка от долната и горната камара на италиански парламент. В момента италианската страна проучва възможностите за финансиране.

Бургаският кмет посети и порт Ливорно, където се срещна с техническия директор Джовани Спадони. До седмици там започва мащабна реконструкция на пристанището за разширяване на круизния терминал и отделянето му от съществуващия търговски. Спадони заяви, че е запознат с проекта на порт Бургас за изграждането на пътнически терминал и отваряне на пристанището. Той изрази готовност да предостави на вниманието на бургаските си колеги проекта, който да бъде от полза при реализацията на българския проект.

Бургаският кмет и заместника му Атанаска Николова се срещнаха и с ръководството на Римските терми в Монтекатини Терме. Те се запознаха с логистиката на функциониране и управление на минералните бани, разработването им като културно- исторически туристически обект и място за рекреация. Посещението беше във връзка с бъдещите дейности по превръщането на бургаските минерални бани в района на Аква Калиде като туристическа дестинация.

Димитър Николов ще запознае с темата на разговорите в Тоскана премиера Бойко Борисов, транспортния министър и комисията по транспорт в Народното събрание.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук