21.5 C
Бургас
сряда, април 24, 2024

Иманяри унищожават артефакти край Елхово

Иманярските набези в Елховско продължават – разкопават се надгробни могили и се унищожава информация за цели епохи. 

През това лято експедицията “Странджа-Сакар“ на професор Даниела Агре откри множество ценни археологически  находки в надгробна могила до елховското село Бояново. Въпреки, че обектът е разкопаван многократно от иманяри, археолозите откриха недокоснат 6-тонен саркофаг на благородник от източните провинции, датиращ от края на II век – началото на III век.

Саркофагът, както и други ценни находки, вече са в Елховския музей, съобщи директорът му Христо Христов. Според него, макар и станали обект на иманярски набези, могилите трябва да бъдат основно проучвани. Относно ползите от промяна в Закона за културното наследство, Христов заяви категорично:

„Няма осъден иманяр, претърпял или излежал присъда. Търсят най-вече останки от колесници, заради бронзовата им украса и апликациите, които вървят по-скъпо на черния пазар. За съжаление заради един артефакт се унищожават десетки други, поясни още директорът на музея и допълни“: „Категоричен съм, че групите са гастрольори от други райони на страната – имали сме случай от Червен бряг.“/ БНР

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук