9.3 C
Бургас
събота, април 20, 2024

Кристо с гигантска скулптура на Лазурния бряг

80-годишният космополитен творец Кристо (Христо Явашев) изненада с гигантска скулптура на Лазурния бряг във Франция, в която варели са използвани като строителни блокове, съобщава БГНЕС.

Кристо разкрива пред АФП, че идеята е узрявала няколко десетилетия, преди да се стигне до сегашната му творба, която може да бъде видяна до края на ноември.

Кристо се интересува от цилиндрични форми още от 50-те години на миналия век и е изработвал по-малки неща с боядисани или увити кутии. През 1962 година в отговор на издигането на Берлинската стена Кристо прегражда парижка улица със стена от петролни барели. Сегашната скулптура включва синя и червена стена от варели, които се издигат нагоре под наклон.

Двете стени са украсени с капаци за варели, оцветени в топли жълто-оранжеви цветове. Кристо, който твореше в тандем със съпругата си Жан-Клод до смъртта й през 2009 година, винаги е работил по няколко проекта едновременно. За 50 години той е успял да финализира само 22 монументални идеи, а други 37 не са получили разрешение да бъдат изпълнени. Кристо се е установил в Ню Йорк от 1964 година и прекарва времето си в ателието си, докато работи върху два бъдещи проекта.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук