13.2 C
Бургас
вторник, април 30, 2024

КТ „Подкрепа” предупреди как да не ни измамят при работа в Германия

Какво трябва да знаят българите, търсещи работа в Германия, кои са най-честите измами и как могат да прехвърлят осигурителните си права в България? На тези въпроси отговориха от  КТ „Подкрепа”  по време на информационния  ден в рамките на проект „BeGIN”  -„ Българо – Германска информационна мрежа за мобилност и пренос на социалноосигурителни права”.

Проектът бе представен от Емил  Димитров – конфедерален секретар на КТ „Подкрепа”.

Събитието се проведе в Бургас днес сутринта, а всички, които искат да получат повече информация за правата си като мобилни работници,  могат да го направят в офиса на КТ „Подкрепа” в морския град, на ул. „Булаир” 12.

„Германия е една от страните, която е най-привлекателна. Тази година  от 957 пенсии, които са отпуснати по международни договори на хора, които имат стаж в страни от ЕС, 419 са на такива, които имат стаж в Германия или бившите  ФРГ и ГДР”, каза Енчо Жеков – директор на  РУСО  – Бургас.

Според експертите Германия се оказва една от най-предпочитаните страни за нашенци, които търсят работа в чужбина. По данни на Федералното министерство на вътрешните работи в страната са регистрирани около 120 000 души.  Мобилните работници от България, обаче често стават обект на измами по няколко схеми – работодателите ги карат да се регистрират като еднолични  търговци или ги пращат в мними командировки, без работниците да са подписвали договор.

„Класическата схема е на човека  да бъде казано, че, за да го наемат  в Германия трябва да се регистрира като самонаето лице –  едноличен търговец. Той изпълнява това, но е работник, а не търговец. Когато  решава да напусне Германия  на митницата разбира, че всъщност дължи сериозни данъци, каквито се дължат  за упражняване на търговска дейност в Германия”, каза Адриан  Илиев, юрист в КТ „Подкрепа” и ръководител на цялостната  мрежа „BeGIN”.

Единственият изход е работникът  да плати данъците си, защото дори да не работи като търговец той се е регистрирал като такъв.  Нещо повече при тази измама работодателят не дължи здравноосигурителни вноски, а работникът не е защитен и при трудова злополука. При мнимата командировка се набират работници в чужбина. Работодателят, обаче не сключва с тях трудов договор, а ги качва на рейс и ги изпраща в неизвестна посока, където вършат ниско заплатена дейност, а често трябва и сами да си плащат квартирата. Понякога дори им се събират личните документи и те стават един вид роби, защото не могат да напуснат страната, допълни Адриан  Илиев.

Относно медицинските грижи – мобилните работници трябва да знаят, че Европейската здравноосигурителна карта има лимит, който зависи от това каква сума покрива Националната здравноосигурителна каса в България.

„Образно казано понякога целият лимит не стига и за една пломба. Затова начинът за реална закрила е медицинската застраховка”, категорични са юристи.

Въпреки че българите предпочитат Германия техният брой не е голям на фона на работниците от Полша, Турция, Испания, Португалия. В по-голямата си част нашенците са  висококвалифицирани специалисти, а също от секторите на строителството, услугите, търговията и  по-малко в  селското стопанство и медицинските  грижи.

От КТ „Подкрепа” – Бургас са на разположение на всички, които искат да потърсят повече информация за правата си като мобилни работници.

„С участието си в проекта Begin Синдикален регионален съюз на КТ „Подкрепа” – Бургас получава още една възможност за оказване на консултации, помощ на хората, които се интересуват от социално-осигурителните си права за работа в Германия. Наблюдавайки ситуацията в държавата ние сме убедени, че такива проекти ще стават все по-актуални. Много млади и не толкова млади хора са готови да заминат и да работят в чужбина и чрез проекта Begin ние имаме възможност да ги насочим в правилна посока по отношение на социалните им права, преноса на такива от България за Германия или обратното. Това е още една възможност да сме полезни на хората”, каза  Дянко Димов – зам.-председател на КТ „Подкрепа”.

В представянето на проекта днес участие взеха още  Пенка  Кирилова, директор на   Дирекция „Регионална служба по заетостта“   и  Красимира  Воденичарова –  експерт  в КТ „Подкрепа”.

 

 

 


7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук