9.3 C
Бургас
петък, април 19, 2024

Мария Габриел обсъди младежката заетост в Слънчев бряг

Заместник-председателят на Групата на ЕНП в Европейския парламент и ръководител на българската делегация в Групата на ЕНП Мария Габриел се срещна с регионални младежки организации на територията на Слънчев бряг на тема “Европейски програми за младежка заетост и младежко предприемачество”. Домакин на дискусията бе Златко Димитров, изпълнителен директор на „Слънчев бряг“ АД, а в дискусията се включиха 5 5 неправителствени младежки организации.

 

„Младите хора трябва да се мотивират за активно търсене на информация и възможности за получаване на допълнителни умения и създаване на мрежа от контакти.”, заяви Мария Габриел. Тя препоръча на младежите да се възползват от програма „Леонардо да Винчи“, която предоставя възможности за професионална квалификация извън учебните дейности. От друга страна насърчи младите хора да създадат например платформа в социалните мрежи, в която успешно преминалите обучения в различни университети по програма „Еразъм“ да имат възможност свободно да споделят добри практики и ползи от участие в тази и аналогични програми на ЕС.

 

По време на дискусията бяха повдигнати редица конкретни въпроси относно вида и формата на стажовете, които се практикуват у нас, и по-конкретно тези в областта на туризма. „Извън активния туристически сезон, бихме искали да имаме възможност да практикуваме стажове в хотели и ресторанти, което всъщност ще е полезно за придобиването на опит при търсенето на работа през лятото.“, заяви студентката по маркетинг и реклама Яна Вангелова. В отговор Златко Димитров, изпълнителен директор на „Слънчев бряг“ АД увери, че са водени разговори с туристическия бранш в курорта, като е получил уверението им, че са готови да инвестират в създаването на собствени кадри, включително чрез платени стажове. Участниците се обединиха и около тезата на г-жа Габриел, че сертификатите и дипломите за завършени практически обучения са основна мотивация за младите да участват в тях, а не на последно място се отразяват положително при кандидатстване за работа при друг работодател.

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук