16 C
Бургас
събота, май 4, 2024

Менделсон на Летните празници „Емил Чакъров” 2014

Талантливата цигуларка Верустиния Щур – Овчинникова и пианистът Иля Овчинников  ще зарадват публиката със симфоничен концерт този петък

Най-известните произведения на създателя на „Сватбения марш” – Феликс Менделсон ще прозвучат в изпълнение на талантливата цигуларка Верустиния Щур – Овчинникова. 

1

Тя и съпругът й – пианистът Иля Овчинников,  ще зарадват публиката със симфоничен концерт, който ще се състои този  петък (15 август), от 19:00 часа в залата на Държавна опера – Бургас. Концертът е част от афиша на Бургаски музикални празници „Емил Чакъров” 2014, които се организират от Бургаската опера и Община Бургас.

Освен Менделсон, почитателите на класическата музика ще чуят още произведения на норвежкия композитор Едвард Григ. Те ще бъдат изпълнени от пианиста Иля Овчинников. Диригент на концерта ще е Йордан Дафов, а концертамайстор Ваня Златева.

Малко повече за  талантливото семейство  музиканти

Верустиния    Щур-Овчинникова е  един от най-даровитите и харизматични млади руски музиканти, представител на прочутата Руска цигулкова школа на виртуозния Юрий Янкелевич. Тя съчетава брилянтна техника на изпълнението и дълбочина на интерпретацията с поразителен темперамент и уникален цигулков звук. Със своята забележителна артистична гъвкавост и многостранност  успешно комбинира изпълнения с оркестри и рецитали с камерна музика. Нейният талант е високо оценен от Мстислав Ростропович и Владимир Спиваков и техните фондации за даровити млади музиканти.

Верустиния Щур-Овчинникова е родена през 1985 година. Музикалното си образование получава първоначално в Централното музикалноучилище към Московската консерватория „П.И.Чайковски”  в класа   на бележития творец и преподавател Галина Турчанинова (първият учител на  най-великия  жив цигулар Максим Венгеров). Нейни преподаватели в Московската държавна консерватория  „П.И.Чайковски”  са известни музиканти от ранга на Ирина Бочкова, Александър Бондурянский, Марина Яшвили, Александър Рудин.

Цигуларката безапелационно доказва безспорния си музикален талант, ставайки лауреат на редица международни конкурси, като Московския международен конкурс за цигулка „Глазунов”, 8-ят Международен фестивал за млади солисти, 4-тото издание на Московскиямеждународен конкурс  „Виртуози на XXI век”. Верустиния е носител на специалната награда на Давид Ойстрах, както и член на фондацията на Ростропович, на международната фондация „Владимир Спиваков”, на фондациите „Нови имена” и „Руско изпълнителско изкуство”.

През 2010 година  тя  започва да преподава в Музикалния университет „Сакуйо”  в Япония (префектура Окаяма).

Верустиния има активна международна концертна кариера още от годините на своето детство, в резултат на което изнася рецитали и концерти с оркестри в много държави, като Япония, Корея, Австрия, Италия, Израел,  Турция, Литва, Естония и други. Репертоарът на цигуларката покрива почти цялата музикална литература за цигулка, включително ранна барокова музика, най-новите съвременни стилове и джаз композиции, също както и изпълнения с различни камерни формации, като пиано дуо, трио и други.

Съпругът й – Иля Овчинников е брилянтен и еблематичен представител на Руската школа за пианисти  „Хайнрих Нойхаус”. Роден е в семейство на музиканти. Започва да свири на пиано под влияние на своя баща, известният пианист, профессор и директор на Централнотомузикално училище към Московската консерватория „П.И.Чайковски”  владимир Овчинников. Иля се дипломира в Московската държавнамузикална консерватория  „П.И.Чайковски”  със златен медал, след което завършва и аспирантура като  магистър по музикални изкуства. Сред неговите преподаватели са бележити световноизвестни професори от ранга на А. Наседкин, А. Рудин, А. Бондурянский. Още по време на следването си в Московската консерватория  става лауреат на множество международни конкурси, между които Международенмузикален конкурс Сендай (SIMC, Япония, 2007), както и Музикална фондация на Европа „Yamaha” (YMFE,2002).

През 2009 година той  започва да преподава в Музикалния университет  „Сакуйо”  в Япония (префектура Окаяма). От 2012 година съчетава работата си в Музикалния  университет  с тази в Руската музикална академия “ Гнесиных“.

Иля Овчинников е член на на музикални ассоциации като Фондация „Руско изпълнителско изкуство”,  Сдружение на лауреатите на Международния конкурс  „Чайковски”. В продължение на дълги години той  развива активна концертна дейност в Русия, Япония, Корея, Австрия и други страни, редовно изнася рецитали и концерти с различни оркестри, води майсторски класове, взема участие в много международни фестивали.

Репертоарът му включва всички стилове в музикалната литература за пиано, като се започне с клавирната музика от 18 век – до  най – модерните съвременни композиции за пиано и джаз музика. В същото време Иля Овчинников предпочита да съчетава соловата си кариера с изпълнение с различни камерни формaции от рода на пиано дуо и трио.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук