13.1 C
Бургас
понеделник, май 6, 2024

Монголия стана световен шампион по фолклор

Фолклорният ансамбъл „Домог“ от Улан Батор, Монголия спечели титлата „Абсолютен световен шампион по фолклор“ за 2013 година. Това стана ясно след последното заседание на журито на Третия световен фолклорен шампионат World folk 2013 , който се проведе от 22 август до 1 септември в курортите Бургас, Несебър, Поморие и Свети Влас.

В продължение на десет дни над 100 колектива от 24 държави се състезаваха за титлата „Абсолютен световен шампион по фолклор“. Монголците впечтлиха и публиката, и журито със своите виртуозни изпълнения, невероятна хореография, с оригиналните костюми и с уникалните композиции на струнния квартет към ансамбъла. След селекцията на журито, те събраха най-високия брой точки – 35,67.

На специална церемония на 31 август вечерта в амфитеатър „Арена“ в курорта Свети Влас художественият ръководител на „Домог“ Сосорбарам Догмид получи от директора на шампионата и председател на Европейската асоциация на фолклорните фестивали Калоян Николов наградата  „Златен Орфей“ и символичен чек за 1000 евро. Носители на „Сребърен Орфей“ и с почетното второ място бяха призирани изпълнителите от ансамбъла от Джакарта, Индонезия, а с третото място и „Бронзов Орфей“ от България си тръгнаха детския фолклорен ансамбъл „Мкхедрули-2“ от Кабулети, Грузия.  Наградата на публиката спечели убедително детския ансамбъл „Мкхедрули- 2“ от Грузия.

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук