12.1 C
Бургас
вторник, април 23, 2024

Москов: Няма дефицит в Здравната каса

В Здравната каса дефицит нямало, а тези, които твърдят това са разбойници. Това е мнението на здравния министър д-р Петър Москов, което той изрази, след като попита журналисти кой им е казал, че в бюджета на здравноосигурителната институция има дефицит. Видимо подразнен от твърденията, че парите на здравната каса няма да достигнат, Москов посочи, че към края на август институцията била изхарчила 68% от годишния си бюджет.

На последното заседание на надзорния съвет на Касата представителите на държавата в него съобщиха за оформящ се дефицит от порядъка на 70 до 100 млн. лв., а пациентски организации дори предвидиха по-голям недостиг на средства, предава Дарик.

„Кой ви каза, че Касата има дефицит? Касата в момента, на края на осми месец, е на 68% изпълнение на бюджета. Ако има други много ценни въпроси във връзка с това как някой разбойник обяснява къде има дефицит, то тези дефицити ще спрат и  ще бъдат насочени там, където българските пациенти имат нужда от тях“, попита днес Москов.

Запитан за смяната на подуправителя на касата д-р Димитър Петров, Москов обясни, че това се е случило, защото методиката за договаряне с фармацевтичните компании, която правителството предложило, била по-добра от тази, която касата представила.

Тогава Петров уточни пред Дарик, че причината за неговото оттегляне е в политиките, които здравното министерство се опитвало да налага на здравната каса, по отношение на лекарствата и болниците. След като изразил категорично несъгласие с тях, Петров бил призован от страна на ресорния министър д-р Петър Москов да си подаде оставката.

Длъжността му бе заета от съветника на министъра на здравеопазването Иванка Кръстева.

Днес Москов коментира ситуацията така: „Дали това е натиск, кой върху кого е упражнявал? Сигурно има интересни отговори на този въпрос, но те не са в сферата на здравните власти“.

Министърът уточни, че според методика, която предлагала здравната каса, фармацевтичните фирми трябвало да върнат в бюджета на институцията от своята печалба 18 млн. лева. Методиката, която представило правителството обаче задължавала фирмите да върнат в касата повече от 40 млн. лева от печалбата си.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук