16.1 C
Бургас
вторник, май 7, 2024

Неоткрадваемото колело най-после е измислено (видео)

Неоткрадваемото колело най-после е измислено. Трима чилийски изобретатели – всички жертви на кражба на велодсипедите си, създадоха заключваща система, която – ако бъде разбита, поврежда и самото колело. Счупите ли заключалката – чупите и самото колело, а това обезсмисля цялото начинание – нещо, което дори и най-глупавият крадец би трябвало да проумее, коментират авторите на идеята. 

Проектът Yerka е дело на студенти по инженерни науки, осъзнали, че решението е в това заключващата система да е част от самия велосипед. Тръбата на рамката се разглобява, извива на 90 градуса и „обхваща“ някакъв стабилен обект – най-добре стълб. Тръбата със седалката довършва заключването, както се вижда във видеото. Цялата процедура отнема двайсетина секунди, напълно сравнимо със стандартните заключващи системи.

В сайта си тримата казват, че продължават да развиват проекта, като освен по сигурността работят и над дизайна и удобството.  Това все още е само прототип и няма цена, нито дата за пускане на пазара. Отсега експертите виждат слабостите – какво се случва, ако собственикът загуби ключа или му бъдат откраднати само  колелата. Достатъчно здрави ли са материалите, за да издържат на евентуално посегателство. И най-важното – дали конструкцията не намалява сигурността на велосипедиста.

 

dnevnik.bg

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук