14.3 C
Бургас
четвъртък, април 25, 2024

Несебърска дизайнерка “съживи” роклите на Лейди Ди и Грейс Кели

В ритуалната зала в Несебър вече могат да се видят миниатюрни реплики на най-красивите сватбени рокли на кралски особи от 20 и 21 век.

Несебърската дизайнерка Нури Димитрова е пресъздала с брилянтна прецизност в ревю- изложба булченските рокли на Грейс Кели, лейди Даяна, принцеса Масако, кралица Рания, Катрин Мидълтън, Шарлийн Уитсток и др.

 Ревюто- изложба беше показана първо през септември в зала “София” на Столичната библиотека, а сега колекцията ще се съхранява в Несебър, където има прекрасни условия да се развива сватбен туризъм, сподели дизайнерката.

Идеята за тези миниатюрни копия хрумнала на Нури, когато чела автобиографията на Коко Шанел. В годините след Първата световна война, заради кризата,
когато липсвали средства за скъпи материали и пищни ревюта, великата Коко,  представила новите си колекции в миниатюрни рокли.

На присъстващите дами в Несебър Нури Димитрова направи кратко представяне на историята на всяка една рокля.

Нейното лично предпочитание е роклята на Грейс Кели, която  е била изработена от брюкселска дантела на 125 години. “Ако аз трябва да облека някоя от булченските рокли, това ще е на Грей Кели”, сподели дизайнерката.

 В ритуалната зала може да се види и още едно творение на Нури- сватбена одежда,  изкарана от раклата на баба Стефана от Несебър, реставрирана от дизайнерката.

 Нури  се е заела и нова инициатива- всеки може да остави в ритуалната зала снимки от своята сватба в Несебър, а също така и оригинална рецепта за почерпка в свадбения ден.

Дамите в Несебър  бяха почерпени с оригиналини сладки, наречени дамги и бяло вино.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук