13.8 C
Бургас
неделя, април 28, 2024

НЕСЕБЪР – Привлекателна дестинация за младоженци от цял свят

В днешни времена, когато браковете като че ли вече не са на мода, Несебър бележи ръст на броя бракосъчетали се двойки в града. През изминалата 2013 година в древния град край морето са сключени 116 граждански брака и близо 80 църковни венчавки. След няколко поредни години на спад в броя на бракосъчетанията, през последната година обредниците в Несебър могат да се похвалят с растеж.Напоследък Несебър става притегателна сила за любовта както на български, така и на много чуждестранни двойки. Все повече чужденци избират да се врекат във вярност на брачната си половинка сред древните руини на Несебър като знак за вечна любов. Дори няколко руски двойки са сключили църковен брак в България, в несебърския храм ”Св. Успение Богородично”. Освен тях, изключително голям брой младоженци- чужденци са се покръстили във вярата на православното християнство, за да се венчаят за българки. Що се отнася до българите, несебърската църква е изключително популярна за сватби на двойки от София, Пловдив и Бургас.

Тенденция в гражданските бракове пък са изнесените ритуали на открито – сред античните църкви, на морето, на пристанището, на яхта и на други емблематични места, които може да предложи стария град, младите влюбени изричат своето мечтано “да”.

Вече няколко години Община Несебър осъществява политика за развитие на сватбения туризъм в града. Тази година, за втори пореден път, от 14-16 февруари Обшината ще организира “Уикенд за любов и вино в Несебър”. В специално построена и украсена като за сватба шатра, всички влюбени ще могат да празнуват в Несебър с интересна и забавна програма. Всеки желаещ ще може да изработи свой “дар за обич” за избраника на сърцето си, да покани на бал и да танцува до забрава с любимия човек под звуците на жива салонна музика и рок-балади, да украсява торти и да се състезава в много игри и конкурси с примамливи награди. В този романтичен ден от годината, хората на фестивала на любовта в Несебър ще получат като дар поетична среща с любимия Недялко Йорданов, концерт на Тони Димитрова, куклен театър “Тримата братя и златната ябълка”, театралната постановка “Догодина по същото време” с участието на Георги Кадурин и Анна Петрова, любовна кино-комедия и др. В последният ден от “Уикенд за любов и вино в Несебър” ще бъде отдадено дължимото на фолклорните традиции и народни обичаи в българската сватба.

Община Несебър отправя предизвикателство към нежените двойки. Онези, които се решат да сключат брак в черноморския град на 15 или 16 февруари, ще получат безплатен граждански ритуал, воден лично от кмета Николай Димитров, както и безплатна фото сесия.

 

Най-романтичната награда ще получи двойката, изявила се в танците на бала, а именно – собствена любовна пейка в парка на Несебър с имената на двамата влюбени!

А победителят в конкурса „Моята прекрасна сватба в Несебър” ще спечели оригинална картина – масло с несебърски къщи на именития несебърски художник Радослав Ралев. Конкурсът се провежда във фейсбук профила на събитието “LoveNessebar” и ще продължи до 22.03.2014г.

Голямата награда на “Уикенд за любов и вино в Несебър’2014” и Община Несебър ще получи най-активната двойка, участвала в събитията на празника и това е „Фотосесия на нашата любов в Несебър“. Наградата е осигурена с подкрепата на Национална Асоциация на Професионалните Сватбени Фотографи и Видеооператори. Наградата ще спечели двойката, изтеглена в последния ден на фестивала от кмета на Несебър Николай Димитров. Фотосесията ще бъде изпълнена от един от най-желаните сватбени фотографи – Влади Балевски, а Община Несебър ще осигури престоя на двойката за времето на снимките.

Всички, които още не са намерили своята половинка, може би ще я срещнат точно тук, а онези, които вече са я срещнали, ще могат да отпразнуват любовта си в Несебър, където ще се леят “любов и вино” от 14 до 16 февруари!

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук