17.1 C
Бургас
неделя, май 12, 2024

Нови 6 млн. лв. ще бъдат предоставени за Виа Понтика – юг

6 млн. лв ще бъдат предостави от правителството тази година за археологическите обекти от маршрута Виа Понтика – юг. Това заяви вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков в Бургас, който участва в  пилотна дискусия на в. Стандарт за старта на кампанията „Чудесата на България“.

Средствата ще бъдат използвани за финансиране на археологически проучвания, реставрация и консервация на обектите.

„Предстои към „Виа Понтика“  да бъдат приобщени още 3 нови проекта тази година. Това са „Деултум“ в Средец, „Русакастрон“ в Камено и археологически обект в Обзор”, допълни министър Дянков.

 

В Община Бургас ще продължи работата по древните бани Аква Калиде – Термополис, църквата и римската вила в Сарафово, кулата Форос.

 

Вицепремиерът  бе категоричен, че развитието на културно- историческият маршрут ще допринесе за удължаването на  туристическия сезон. Положителни резултати в тази посока са отчетени още за сезон 2012, потвърди зам.-министърът на туризма Иво Маринов.

„Интересът към обектите, включени във „Виа Понтика“ е огромен. Същевременно проектът още към днешната дата доказа, че е икономически целесъобразен и аргументиран. Нумизматичната стойност на откритите  златни монети  в „Аква Калиде“ надвишава вложените средства за археологически проучавния“, обясни кметът на Бургас Димитър Николов.

Близо 20 %   е ръстът  на туристите в региона, посетили бургаското черноморие, привлечени от новооткритите културно-исторически забележителности, включени в маршута „Виа Понтика“, стана ясно още по-време на срещата.

За да се  промотират ефективно тези обекти в перспектива, е нужно да се развие бранд  „Виа Понтика“, съвместно с общините от Бургаска област, и да се  подготви общ  туристически пътеводител, предложи още министър Дянков.

Билбордове с обекти от „Виа Понтика“ още това лято ще посрещат туристите в най- големия курортен комплекс по Черномориет о- Слънчев бряг. За това се ангажира изпълнителният директор на „Слънчен бряг” АД Златко Димитров.

 

В дискусията взеха участие  още  директорът на НИМ проф. Божидар Димитров,  директорът на Националния археологически институт с музей при Бан доц. д-р Людмил Вагалински, директорът на РИМ Бургас Цоня Дражева, археолозите, работили цяла година на 10-е обекта от маршрута „Виа Понтика”, кметове на общини от бургаски регион, зам.-кметът по образование и култура в Община Бургас Йорданка Ананиева.

 

Друг повод за визитата на Симеон Дянков в Бургас бяха проектите за изграждане на Пътен възел Запад и нова представителна спортна зала, които вицепремиерът обсъди заедно с кмета Николов.

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук