20.4 C
Бургас
петък, април 26, 2024

Откриха първи аероклуб в Бургаско, самолети раздраха небето

Атрактивно авиошоу съпътства учредяването на първия и единствен засега аероклуб в Бургаска област. Два ултралеки самолета „Пипистрел” – „Алфа Тренер” и „Синус” демонстрираха своите възможности като част от клуба – Sunny Sky.

Демонстрацията се състоя днес край несебърското село Оризаре, където е летателната площадка, хангарът и пистата на новия аероклуб. Мястото е избрано неслучайно. То е определено от Димитър Стоянов, пилот-ветеран, някогашен председател на бургаския авиоклуб, а сега – управител на Sunny Sky. Новият клуб  има за цел да възстанови практическите занятия и да повиши квалификацията на летците-любители.

Специално за учредяването на клуба пристигна създателят на световноизвестната марка самолети „Пипистрел“ Иво Боскарол, който също демонстрира своите умения във въздуха. Като първи и почетен член на новата бургаска организация, обединяваща пилоти-любители от цялата област, той бе удостоен с плакет от учредителите на аероклуба и бе поздравен със специален адрес от кмета на Община Бургас Димитър Николов.

Самолетите „Пипистрел” летят с обикновен бензин и струват колкото една лека кола. Заради революционните си разработки, Иво Боскарол три пъти е носител на наградата на НАСА за създаване на ултралеки и енергоефективни самолети.

Новоучреденият аероклуб Sunny Sky вече има свой самолет – модел „Алфа Тренер” от марката „Пипистрел”. Той е с тегло 284 кг и изминава 200 км само с 13 литра бензин, каза председателят на клуба Гичо Ковачев. Любителите на въздушните спортове ще тренират и поддържат формата си на този самолет.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук