21 C
Бургас
четвъртък, март 28, 2024

Показват редки породи котки на изложба в Бургас

Уникални и изключително редки породи котки ще участват на Третата фелиноложка изложба по системата на WCA (WORLD CAT ASSOCIATION), която ще се проведе на 19 и 20 юли в Културен дом на нефтохимика в Бургас. Организаторите залагат на представянето на по-екзотични и редки породи, за да отговорят на очакванията на истинските ценители сред бургаската публика.

SphynxГостите на проявата ще могат да видят известния оранжев гальовник Набиско, който е най-големият представител на породата мейн куун в България и тежи 12 кг. Набиско е гранд шампион по системата на WCA и на тази изложба ще се бори за титлата световен шампион.

Една от най-атрактивните представителки на котешкото царство е и най-малката котка в България с име Milky Way, тежаща едва 1,5 кг. Бамбино – това е най-необикновената порода котки в света, обединяваща в своят генетичен код екзотичното очарование на голият сфинкс и трогателната непосредственост на късолапият Манчкин.

ManxНа изложбата можете да видите и единственият в България манчкин Йори. Йори е с къси крачета, които обаче не му пречат да се движи свободно и дори да скача високо. Котките от породата са кръстени на приказния народ от книгата Магьосникът от Оз, те са много добродушни, любвеобилни и предани любимци. Котката, която ще бъде представена на изложбата през уикенда, има и различни очи, което много рядко се получава при развъждането на тази порода.

„У нас има ценители, които проявяват специален интерес към изключително редките породи като девон рекс, канадски сфинкс, бурмиска котка. Традиционно тези интересни котки провокират и любопитството на масовия зрител и по-специално на децата.”, категоричен е Гундарс Наглис, председател на НИКА БЪЛГАРИЯ, фелиал на WCA NIKA CENTER.

Един от най-елитните представители на единствения в България развъдник за бурмиски котки ще бъде показан в Бургас. Всички бурмиски котки от тази порода имат за прародител в родословията си една женска котка с име Wong Mau, купена от Бурма през 1930 г. и чифтосана с американска сиамска котка. Бурмиската котка е със среден размер, със здрава костна система, добре развита мускулатура и неочаквано тежка за своите размери. Закръглената глава, изразителните очи и приятното изражение на лицето са отличителните характеристики на породата, която не прилича на нито една друга.

Ако не сте виждали котка с къдрава козина, сега е моментът да се запознаете с един малък и сладък бяло-сив девон рекс, който си търси нови родители. Той вече е печелил завидната награда – второ най-добро коте на изложба на WCA – в конкуренция с над 20 котета от различни породи. Първият девон рекс на име Кирш се е родил през 1960 г. в Англия в графството Девоншир. Котките от породата са със здраво, стройно и мускулесто тяло със средни размери, широк гръден кош и грациозна шия. Главата е с триъгълна форма, изразени скули и масивна брада. Носът е къс и има ясно изразен стоп, а челото е скосено. Ушите са големи, широки в основата и със закръглени краища. Очите са големи, с бадемовидна форма, леко удължени в посока към ушите. Цветът им трябва да хармонира с обагрянето на козината – жълт или зелен.

По време на екзотичната изложба, която този път ще се проведе в Бургас, в Дома на нефтохимика, ще бъдат показани и расови екземпляри от породите екзотични котки, персийски котки, мейн кууни, хималайски котки, бамбино, канадски сфинкс, девон рекс, британски късокосмести, бурмиска котка.

За изложбата от Украйна трябва да пристигнат представители на породата украински левкой – сфинкс с клепнали уши. Тя е създадена изкуствено от кръстосването на сфинкс и шотландска клепоуха котка едва преди десет години. Гладката им сива кожа има множество гънки, очите са бадемовидни, а физиономията им напомня малко на куче. Те изискват специални грижи заради липсата на козина.В момента в различни държави живеят около 1000 левкоя.

Деца до 7 години ще могат да посетят изложбата безплатно. За деца до 14 години и пенсионери входът ще бъде 3 лв., а за възрастни – 5 лв. Билетите се предоставят на място.

 

 

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук