12.1 C
Бургас
събота, май 4, 2024

Рекорден брой участници в 6-то издание на националната изложба „Приятели на морето“

290 произведения от 204 български автори участват в Национална изложба – Биенале за съвременно българско изобразително изкуство „Приятели на морето“. Тя ще бъде открита на 15 август и ще очаква своята публика в БХГ „Петко Задгорски“ и в залата на бургаските художници.

Биеналето възниква през 1968 г., като първа национална извънстолична изложба, и съществува в стария формат до 1984 г. След 20-годишно прекъсване то е възстановено от Община Бургас,  Дружество на художниците – Бургас и БХГ „Петко Задгорски“ и до днес предизвиква голям интерес сред българските творци.

Тази изложба се е наложила през годините като една от най-престижните извънстолични арт изяви. В биеналето имат право да участват с авторски творби всички български художници, които работят в сферата на живописта, графиката и скулптурата. Картините за участие в изложбата се  избират от жури в 9-членен състав от утвърдени автори в изобразителното изкуство. То определя и наградените творби.

Тази година наградата за живопис на Община Бургас ще бъде връчена на Долорес Дилова, за графика на Васил Колев, а за скулптура на Гълъбин Христов. Отличието на СБХ за млад художник е за Николай Ангелов – Гари, наградата на Областна управа ще бъде връчена на Йордан Ангелов. Още две отличия ще бъдат раздадени тази година – Дора Славова ще получи приза  на Галерия „Алфа арт“ от Ню Джърси- САЩ,БХГ и Дружество на бургаските художници, а на Румен Панайотов приза на Гранд хотел „Поморие“.

В галерия- експозиция „Георги Баев“ ще има съпътстваща изява на Бургаската фотографска общност на тема“Море“.Като добри приятели на морето фотографите се представят с 31 прекрасни снимки, отразяващи красотата на природата и морето, видени през обектива.

Изложбата ще бъде експонирана в откритата част на Галерия „Георги Баев“ на бул.“Демокрация“ 6 до средата на септември. Откриването ще е на  14.08.14 от 18:00 часа. Следващата седмица отново като съпътстващо събитие стартира и Месец на акустичната китара.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук