11 C
Бургас
събота, май 4, 2024

Ромска гордост в Бургас

За четвърта поредна година Център “Амалипе” ще отбележи Денят на ромската гордост и култура. Подготвя се провеждането на кампания в цялата страна по случай “RomaPride”, която ще премине под мотото “Имам една мечта-да учим и живеем заедно”.

Денят на ромската гордост цели да покаже, че ромите имат с какво да се гордеем, защото ние имаме култура и традиции, които са част от културното богатство на страната ни и на Европа. Ние се гордеем с това! Гордеем се, че сме оцелели през бурните векове от историята, че сме запазили своя език и етнос и че сме допринесли за развитието и културата на другите народи. Имаме една мечта-да учим и живеем заедно!

Тази година кампанията ще се проведе на 5 октомври в повече от 15 страни: България, Хърватия, Чехия, Франция, Унгария, Италия, Косово, Черна гора, Македония, Молдова, Турция, Украйна, Гърция, Дания, Сърбия и др.

Кампанията “RomaPride” на Център “Амалипе” ще се проведе в цялата страна от 6-ти до 12 октомври, като в нея ще участват стотици студенти, ученици, учители, представители на институции и граждани. В инициативата ще се включат младежките клубове по проект „Младежта е толерантност” в Шумен, Благоевград, Бургас, Пловдив, Враца и Велико Търново, заедно с  Центровете за развитие на общността – структури на „Амалипе“, формирани в 11 общини, в 8 области и местните клубове за развитие и училища от страната.

За първи път през 2011 година Център „Амалипе“ организира „Roma Pride” кампания, част от европейската инициатива на ЕГАМ (Европейско Гражданско Антирасистко Движение).

В Бургас за пореден път младежкият доброволчески клуб „Младежта е толерантност“ ще отбележи „Roma Pride”, чрез литературно четене на стихотворения и есета от ромски писатели. Културното събитие ще се проведе на 11 октомври 2014 г., от 10 до 11 часа в зала „Христо Фотев” на Културен център „Морско казино”. Гости на мероприятието са представители на университети и училища, представители на местни институции и неправителствени организации и други.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук