9.3 C
Бургас
петък, май 3, 2024

Румен Леонидов представи своята последна стихосбирка в Созопол

След като години наред е представял на „Аполония” книгите на свои приятели и колеги, сега Румен Леонидов дойде в Созопол със своя стихосбирка. Първата и последна премиера на „Румботавър” се състоя на 5 септември в Художествената галерия в морския град.

Изданието включва творби от различни творчески периоди на автора. Стихотворенията в него са писани между1976 г. и 1996 г. „Искам да дръпна чертата под моите дългогодишни общувания с Н. В. Поезията и да подложа на обществена оценка най-доброто от своите занимания на словослагател, който предпочита да не се слага на никого“, каза поетът, който се самонарича Румботавър.

Да се срещнат лично с Румботавъра  и да вкусят от рецептата му за истинския живот дойдоха няколко десетки почитатели на неговата арс поетика. Сред тях бяха критикът Михаил Неделчев, актьорът Досьо Досев, поети, писатели, издатели.

Стихосбирката, издадена съвместно от „Изток – Запад” и „Факел”, съдържа 82 стихотворения, разделени на пет озаглавени на латински цикъла, и събрани в 168 страници. Те пресъздават преживяванията на българския интелектуалец в драматичните десетилетия от края на миналия век. И не внушават никакви илюзии за съвремието ни сега: „Животът продължава „страшно” да ни превъзхожда”, обобщава Леонивдов.

Всички стихове са писани по времето на социализма, което освен че им дава определена патина, накара автора и неговите гости да се върнат назад и да си спомнят “Аполония” от времето на цензурата, ограниченията на мисълта и словото. За 30 години Румен Леонидов е представял самостоятелно 3 пъти свои стихосбирки. Сега той заяви, че е време да даде шанс на по-младите си колеги. Това ще е неговата последна изява на най-популярния български културен форум.

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук