13.2 C
Бургас
вторник, април 30, 2024

Румяна Желева:“Брюксел ни дава сигнал, че не можем непрекъснато да нарушаваме правилата!“

 Европейската Комисия започна наказателна процедура срещу България заради неиздадени навреме комплексни разрешителни за различни индустриални инсталации. Имената им засега не се съобщават, но по неофициална информация сред тях е комбинатът „Кремиковци“.Наказателна процедура срещу България започва и заради неизпълнени задължения по въвеждане на законодателството, свързано с оценките за въздействие върху околната среда (ОВОС), които са задължителни за редица проекти и дейности в рамките на Евросъюза. Друга наказателна процедура на ЕК срещу България, която беше открита преди няколко месеца, преминава на следващ етап – второ и последно писмено предупреждение (infringement) преди сезирането на Европейския Съд. Причината е неподадена на Брюксел информация за прогнозните емисии парникови газове, които ще излъчва България през 2010-а, 2015-а и 2020-а година. Девет страни-членки, сред които и България, имат голям брой инсталации, за които няма издадени нови разрешителни и поради тази причина Европейската комисия започва наказателни процедури срещу тях. България, Естония и Словения бяха задължени да издадат нови или да подновят разрешителните за индустриални инсталации до датата на тяхното присъединяване. За поредната санкция срещу България, разговаряхме в Брюксел с българския евродепутат от ГЕРБ Румяна Желева.

-Г-жо, Желева, защо се стигна до поредната санкция от Брюксел?

Ние пак не успяхме да разчетем навреме всички сигнали, които бяха подавани от Брюксел, от Европейската комисия, за това, че имаме своите проблеми, които трябва да оправяме своевременно. Мисля, че трябва да вземем навреме мерки, защото от тук ни дават сигнал, че не можем непрекъснато да нарушаваме европейското законодателство. Трябва да разберем, че правилата са важни и България не може да бъде изключение от тях. Това, че сме се присъединили последни или, че сме най-бедната страна вече не ни оправдава.

-Не е ли твърде голям срокът, до 2011, година за да отстраним пропуските в раздел Екология? Това значи, че ,например, завод „Кремиковци“ ще ни трови още 3 години?

„Кремиковци“ е само един пример! Наказателните клаузи не се конкретизират в случая, което не значи, че правителството не трябва да вземе бързи мерки за да преведе в съответствие това, което не е по правилата…Има и други индустриални инсталации у нас, които ни тровят.Трябва да се направи така, че да не пострада никой, но и същевременно да се спази европейското законодателство в област Екология. Много е важно, защото екологията ни, въздуха, който дишаме, водата, която пием, завещаваме на поколенията. Ако днес ние имаме  достатъчно питейна вода и на сравнително ниска цена, това не означава, че утре нашите деца и внуци ще имат тази благина и ще разполагат с този ресурс.Затова е наша отговорност, на политиците, да мислят за бъдещите поколения. Това е държавническо поведение, а не мислене от едни избори до други.Защото в  европейската политика не е възможно да се покрие нещото и да се замете под килима само и само да се размине… Вече не е възможно!

-Очаквате ли бърза реакция от правителството?

Надявам се, аз съм оптимистично настроена за  всичко, което можем да постигнем в рамките на членството в ЕС. Вярвам, че то е за добро .Вярвам, че всички ние българските гражданите , изтърпяхме всичките лишения, за последните 20 години, в името на това членство.Затова вярвам, че всички от които зависи решаването на проблемите в екологията и решаването на проблема със замразените средства по структурните фондове ще направят всичко възможно бързо да се задействат процедурите и наистина да имаме максимална полза от членството си в ЕС.

rumyana-jeleva.jpg-Какви са вашите очаквания от предстоящия доклад на Европейската комисия, който трябва да излезе през юни. Изказаха се вече мнения, че той ще бъда негативен ?

Както много от колегите ми, от моята парламентарна група от ЕНП, казват, не е хубаво да се коментира предварително…Аз също ще се въздържа от коментар…Нека да изчакаме…Имаме достатъчно ясни сигнали от мониторинговия доклад, от края на януари. В него много ясно са посочени слабите ни места в областта на борбата с организираната престъпност, подобряване на системата на правосъдие…Просто трябва да следваме това, което сме поели като ангажимент.Още през 2007 година българското правителство е приело план на действие в тези две области-борба с организираната престъпност и корупцията и подобряване на правосъдната система и законодателството. Всъщност, ние трябва да си спазваме обещанията. Крайно време е да се научим  да работим по правилата, това е част от играта в ЕС.

-Какъв беше отзвукът в Брюксел, след последният скандал у нас в МВР и последвалите промени в правителството?

Всички са обезпокоени! Въпреки,че България, като член на ЕС, всъщност е самостоятелен автономен играч на голямата политическа сцена на съюза, проблеми, като организираната престъпност, засягат всички. Европейските ни партньори са обезпокоени, защото организираната престъпност  е възможно  да бъде изнесена извън границите на страната ни…Затова е важно България бързо да преодолее тези слабости и да покажем решимост в борбата с престъпността, защото това е опасно за целия европейски съюз. Да не говорим, че от всичко, което виждат българските граждани вече се отчайват и се формира един евроскептицизъм…Затова са нужни важни, бързи, решителни, но най-вече последователни действия…Защото понякога впечатлението тук в Брюксел е, че у нас се реагира като на пожар! Когато ще излиза доклад, хоп нещо се прави, когато има скандал хоп нещо се прави, а е нужно последователно и системно да се върви в избраната посока…А тя е ясна! Ние трябва да бъдем реален играч , партньор на европейските ни партньори, в рамките на изключително успешен Европейски съюз.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук