11 C
Бургас
петък, април 19, 2024

Танго и чай „Мате“ пренесоха духа на Аржентина в Бургас

Десетки бургазлии и гости на града опитаха традиционната латиноамериканска напитка „Мате“, отбрани аржентински вина, специалитети и станаха свидетели на класни танго танци, поднесени от професионалисти и любители.  Всичко това се случи на фона на музикални произведения от световното музикално наследство и доброто настроение, които цяла вечер съпътстваха официалното откриване на „Седмица на Аржентинската култура в Бургас“.

В кулминация на вечерта безспорно се превърна професионалната двойка от Аржентина – Каролина дел Риверо и Донато Хуарез. Те триумфираха на специално изградената сцена до КЦ „Морско казино“ под бурните аплодисменти на всички присъстващи.

 

„Приятно съм изненадан от факта, че в Бургас има толкова много хора, които успяват по този красив начин да пресъздадат идеята на тангото. Вярвам, че и в бъдеще ще продължим да си партнираме все така успешно“. Това заяви Н. Пр. Гийермо Салвадор Асрак – посланик на Република Аржентина, който беше и специален гост на събитието.

 

Присъстващите имаха възможността да научат любопитни факти, свързани с билковата напитка „Мате“ – от символиката в самото му поднасяне. Той се сервира в специално изработени съдове, задължително без да се разбърква предварително. Колоритното питие има доказани лечебни свойства и е символ на хармонията между хората.

 

„Проява с такава класа и мащаб е неминуема част от визитната картичка на града ни, който е претендент за Културна столица на Европа през 2019 г.“, каза Атанаска Николова – зам.-кмет по Европейски политики в Община Бургас.

 

Инициативата се осъществява от Община Бургас, Бургаско танго общество, със съдействието на Посолството на Аржентина в България.

 

Подкрепя Кандидатурата на Бургас за Европейска столица на културата

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук