21 C
Бургас
четвъртък, март 28, 2024

Тоска в Летния театър

Марян Йованоски ще излезе на сцената на Летния театър утре вечер в „Тоска“ на Държавна опера – Бургас. Именитият баритон е звезда на оперната сцена в Македония и по света – Словения, Хърватия, Германия, Дейтона Бийч и Ню Йорк. Работил е във Виенската опера. Йованоски ще се превъплъти в ролята на злодея Скарпия, който става причина за трагичната съдба на главната героиня Флория Тоска, на нейния любим Марио Каварадоси и на бившия консул на някогашната свободна Римска република Чезаре Анджелоти. „В операта винаги злодеят се изпълнява от баритон“, казва Йованоски за ролята си, която е изпълнявал на различни световни сцени. За участието си в бургаската „Тоска“ пристига от Астана, Казахстан, където е изпял партията на Скарпия за четиридесети път. Постановката в Астана, състояла се в голямата зала „Астана Опера“, е дело на световноизвестния режисьор Франко Дзефирели. От май 2007-ма Марян Йованоски е солист на Държавна опера Бургас.

Главната роля – тази на Флория Тоска, пък е поверена на звездата на Варненската опера Линка Стоянова. Репертоарът на сопраното е изключително богат и сложен – освен ролята на Тоска тя изпълнява партиите на Мими от „Бохеми“, Чо-Чо-Сан от „Мадам Бътерфлай“, Елизабет от „Дон Карлос“, Аида, Леонора от „Трубадур“, Дездемона от „Отело“, Микаела от „Кармен“ и много други. Позната е на оперните сцени в Германия, Австрия, Италия, Фанция, Швейцария, САЩ и други.

Образът на любимия на Тоска, художникът Марио Каварадоси, ще изпълни още една световноизвестна звезда – тенорът Ивайло Михайлов. Богатото му образование включва стипендия от Министерството на културата на България за обучение в Академия „Борис Христов“ в Рим, където учи под ръководството на Джузепе Тадеи, както и обучение при Луиджи Алва и Уилям Матеуци в Академията за оперно бароково изкуство в Озимо, Италия. Ивайло Михайлов е известен и като оперен режисьор, като дебютът му като такъв е моцартовата творба „Бастиен и Бастиена“. Сред оперните му триумфи са Дон Хозе в „Coliseo do Porto“ през 2014, главната роля на Вакула в приказната опера „Черевички“ на Чайковски, излъчена по телевизия RAI 5, както и наставничеството и съдийството му в първото издание на „Pop star to opera star“ – Виетнам и вокален педагог в „X-factor“. Ученик е на големия български тенор Калуди Калудов.

Операта „Тоска“ на Джакомо Пучини е написана по пиесата „Ла Тоска“ от Викториан Сарду. Действието започва в църквата „Свети Андрей“ в Рим, където се укрива избягал затворник – бившият консул на някогашната свободна Римска република Чезаре Анджелоти, в която твори художникът Марио Каварадоси. Двамата стари приятели се срещат там, но разговорът им е прекъснат от любимата на Каварадоси Тоска. Обзета от ревност, тя съзира прилика между изрисуваната от Каварадоси Мария Магдалена и маркиза Атаванти. Той успява да я утеши и отпрати, след което уточнява с Анджелоти план за бягство. Шефът на полицията и диктатор на Рим барон Скарпия, който е по следите на Анджелоти, разбира, че бившият римски консул се крие в църквата, и открива в нея Каварадоси. Евентуалният контакт между двамата е добра причина художникът да бъде арестуван и да бъде отстранен от пътя на Скарпия към Флория Тоска. За да я настрои срещу любимия, той умишлено посочва приликата между Мария Магдалена и маркиза Атаванти. Ревността й подсказва на Скарпия къде е Каварадоси. Той е заловен и измъчван, а Скарпия предлага сделка на Тоска – любовта й срещу живота на Каварадоси. Междувременно Анджелоти, заради когото е арестуван художникът, се е самоубил при залавянето му. Тоска се съгласява с условията на Скарпия, който издава заповед Каварадоси да бъде убит с халосни патрони. Всъщност той излъгва Тоска – срещу любимия й ще се стреля с истински куршуми. Опитвайки се да я прелъсти, тя го пронизва с нож. Каварадоси е разстрелян, а любимата му, откривайки смъртта му и коварството на Скарпия, се хвърля във водите на река Тибър.

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук