12.6 C
Бургас
събота, април 27, 2024

Тръгна експедицията за нос Хорн /снимки/

Българската морска експедиция до нос Хорн тръгна в 11.10 часа днес от Поморие. Между шест и осем месеца ще отнеме на родните мореплаватели да преминат планувания маршрут. Ентусиастите изпрати лично кметът на Поморие, Иван Алексиев. Той им подари икона на Св. Георги. Сред подаръците бе и флагът на Поморие, който заедно с този на България, Бургас и Карлово ще се развее в крайната точка от пътуването. 

На борда има още две икони – на Св. Николай Чудотворец. Очаква се Киро Киров от Поморие, д-р Орлин Василев от Бургас и д-р Иван Моллов от Карлово да достигнат Патагония, навръх Нова година, къдещо ще отпразнуват и началото на 2015-та, и рождения ден на Иван Мулов.

Плаването ще бъде направено с американска туристическа яхта. Плавателният съд е закупен през 2008 година от Карибите. Дълъг е над 14 метра и разполага с три каюти. Първа спирка от плаването ще бъде направена в Малта. Следват: Испания, Канарските острови, Бразилия, Патагония.

Морското приключение ще може да се следи на oн-лайн навигационна система ТУК, пътуването ще може да бъде проследено във всяка точка на своя маршрут, публикувана на сайта на плаването; Фейсбук страница на Плаването. 

„Скъпи приятели, настъпи дългоочаквания час. Времето утихна, приключихме с подготовката, и днес в 11.00 часа ще отвържем въжетата от кея в Поморие и ще поемем по дългият път към нашата мечта – Нос Хорн. Когато имаме възможност ще Ви уведомяване тук, с подробности от нашето приключение. Благодарим Ви, че сте с нас“, написаха тримата мореплаватели преди отплаването в официалния си Фейсбук профил. 

 

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук