13.2 C
Бургас
петък, март 29, 2024

Учителка превърна панелен покрив в градина

Лятото слагат ограда и люлка за децата

Учителка от Русе си направи градина под звездите и превърна в зелен оазис покрива на панелния блок 119 в кв. “Чародейка”. “Живея от 30 години на последния осми етаж и отгоре все тече. Хрумна ми, че вместо поредния ремонт, можем да измислим нещо, което да е и красиво”, разказва Петя Михайлова. Отначало съседите й я питат да не е луда, че да вдига пръст на тавана и да й пада кал на главата. Тя обаче успява да ги убеди, че ако всичко се направи както трябва, няма да протече. В Германия Михайлова вижда, че много покриви на жилищни сгради са покрити с мъхове. Говори с работници, които ги правят, и те я обнадеждават, че при плосък покрив градината ще стане лесно.

Като старши учител по география и история в СОУ “Васил Левски” жената не пропуска и екологичната тема в часовете с учениците си от 5-и до 12-и клас. През март тя попада на конкурса за малки зелени идеи “Направи си сам” на сдружение “За земята”. Будува цяла нощ, за да разработи проект, кандидатства и печели гранд от 4000 лв. Условието е да осигури половината пари. Събира ги от 8 семейства във входа.

“Съвсем лесно ги убедих, всички са мои бивши ученици и ми вярват, ако ме вземат в политиката, ще направя чудеса”, смее се учителката. Трудно намира изпълнител, а накрая съсед склонява да рискува със своята фирма. Получават разрешение от архитект в общината и всички запретват ръкави.

Започват след лятото. Върху 100 кв. м площ за около 2 месеца строителите правят дренаж, поставят битум, хидроизолационна противокоренова мембрана, геотекстил и посипват 6-8 см пръст. В края на септември засаждат и райграс, а Петя с майка си и една съседка – твърдолистни цветя. “Поливах всяка сутрин градината, сега чакам пролетта, за да видя какво ще оцелее”, признава Петя.

При един “ужасен дъжд” обитателите във входа се разминават на ръба с потопа, защото градината подгизва. Строителите забравят да направят улей, откъдето да се оттича водата. Специалист решава проблема, а всички съседи стискат палци строителите наистина да са си свършили работата. И да избие вода или влага, гаранционният срок е 5 г.

“Течовете в хола ми са отпреди, със съпруга ми постоянно правехме ремонти и сега искам да завали, за да видя дали таванът ще издържи”, обяснява учителката. Тя вече си представя как вместо напечен цимент през лятото, на покрива ще има зелена трева. Ще се сложи и люлка, масичка, където да пият по един фреш със съседите. За децата обаче първо трябва да сложат ограда./ trud.bg

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук