13.8 C
Бургас
четвъртък, май 9, 2024

Финалист в MasterChef изненадва с пролетна гурме вечер в ресторант „България“

Финалистката в кулинарното шоу MasterChef Таня Колева и шеф Стоян Мавров ще изненадат ценителите на гурме кухнята с 5-степенно меню в ресторанта на хотел „България” в Бургас. „На 2 април ви очакваме с едно пролетно меню, което ще бъде поднесено в малко по-свеж вид, малко по-зелено, с цветя, с един истински пролетен полъх. Целта е да направим една наистина приятна вечеря за приятели, защото аз смятам, че хората, които ще дойдат, са точно такива”, сподели Таня Колева. MasterChef  Таня Колева

Красивата млада дама или, както я наричаха в шоуто „нинджа с токчета в кухнята”, вярва, че с храната, поднесена като изкуство можеш да нахраниш сетивата, очите си. Таня е включила много полезни съставки в менюто, но се шегува, че в никакъв случай няма да брои калориите. „Менюто е готово, но част от съставките ще запазя в тайна до самото представяне. Всеки може да избере основното  ястие – пиле или риба. Със сигурност няма да има гладни след това. Порциите няма да са малки. Имах идея да са малко по-минималистични, но с шеф Стоян Мавров се спряхме на този вариант, защото хората ще очакват точно това. Ще има малко по-различни вкусове. Ще бъде малко по-цветно откъм сосовете. Не съм виждала подобни неща в Бургас или поне от много време. Цветовете ще бъдат много пролетни и цветни. Нищо няма да бъде неочаквано.

10553572_10205591413600669_673333575693267312_n

Основните ястия няма да са сладки и поднесени като десерт. Предястието е семпло, но много богато като аромати.Ще се предлага с няколко соса. Още с първата хапка ще се усетят много и различни нюанси”, разкрива част от тайните Таня Колева. „Менюто включва рулцa от лаврак /предварително мариновани/ с доста интересни подправки. Има малко индийски привкус в маринатата. Ястието обаче си остава типично френско, поднесено в малко по-изискван вид. Ще има пресни аспержи към него, мус от целина със зелена чушка. Основното ще е от пилешко месо, взаимствано от италианската кухня. Мога да кажа, че горе-долу всички сме запознати с основния вкус на ястието. Разбира се ще има и изненади, но все пак няма как да се обърка сос маринара, примерно“, допълва чаровната бургазлийка.

Таня Колева споделя, че няма време да следи MasterChef, но признава, че участието и в кулинарното шоу е било голямо предизвикателство. „Трябва да превъзмогнеш много неща – това е и умората от дългия снимачен ден. Трябва да си в кондиция, доста събран, за да можеш да оцелееш. Доволна съм от това, което постигнах. Можеше да остана и без резултата, който вече имам в ръцете си”, спомни си Таня. Тя признава, че до скоро не е четяла рецепти. По скоро се интересувала от самите техники за приготвяне на храната. След участието си в предаването обаче, е започнала да се интересувам от класически рецепти. Оказало се, че за някои от тях има базата и е съвсем наясно с нещата и техниките, посочени в тях.

tanya gurme 2

„Продължавам да се усъвършенствам. Никой готвач не е научен изцяло и не знае изцяло материята. Човек винаги трябва да се стреми да усъвършенства себе си. Това виждаме и през последните години, най-вече на Запад. Кулинарията се е превърнала  в изкуство – нещо, което е като картина в чинията. Най-хубавото е, че всеки има свой собствен почерк.

Така, хората разпознават кулинарните гурута, точно както разпознават добрите художници. Това винаги ме е впечатлявало. Винаги съм харесвала минималистичните  творения на големите майстор готвачи. Мечтата ми е един ден да се обучавам в лондонското „Кордон бльо ”, но това – след като завърша обучението си по право тук. Според мен това е най-добрата школа за майстор – готвачи. Оглеждала съм се и за други кулинарни школи, но все не ми е стигало време. В момента и с проекта, който съм подхванала в Интернет  – списанието modenita.bg.

10647202_10205606797865266_8886459829689907500_n

Всички колеги ще ме разберат. Надявам се, че след всичко  и аз като добрите готвачи няма да забравям да се обърна назад – към кухнята на баба, към любимите ястия от едно време, към всички вкусове, които сами останали от детството. Вярвам, че това допринася за вкусовите усещания на готвача.Също така съм на мнение, че никой не трябва да приготвя нещо, което не обича да яде. Никога не трябва да влизаш и нервен кухнята, защото това се отразява на вкусовете”, разказва Таня Колева.

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук