13.8 C
Бургас
неделя, май 19, 2024

Яхтата за Нос Хорн ще отплава в неделя от Поморие

Трима български мореплаватели ще развеят българския флаг на морския Еверест- Нос Хорн. Те ще отплават в края на тази седмица от Поморие и се надяват да осъществят една мечта. Нос Хорн, най-южната точка на Америка, е предизвикателство и мечта на всеки капитан. 14-метровата яхта Бенето Океанис е на пристанището в Поморие и вече е оборудвана с всичко необходимо за далечното плаване, което ще продължи от между 6 и 7 месеца. hos hornЗащо Нос Хорн питаме капитана Кирил Киров. „Защото това е предизвикателство за всички ветроходци по цялата земя, няма значение от нацията. Нос Хорн, сигурно знаете е кръстен от холандци, които са минали там, кръстен е на името на тяхното градче.”

Орлин Василев споделя, че това е едно място, което всеки би искал да премине на платна, неслучайно Нос Хорн се смята за Еверест във ветроходството.

За доктор Иван Моллов това не е първото плаване, но ще бъде най- дългото и приема предизвикателството като финал за своя ветроходен опит. ” Аз ще отговарям за здравето на екипажа и тъй като не мога да взема толкова много медикаменти на борда основно ще опитвам с плацебо ефекта” .

До сега до Нос Хорн са стигали българските мореплаватели Николай Джамбазов и Дончо Папазов, но само до брега, защото на Нос Хорн се слиза трудно, обяснява екипажът.

По време на плаването ще се премине през тропика на Рака, тропика на Кози рога, ще се плава по така наречените конски ширини и още приказни места докато се стигне до заветната точка Нос Хорн, където ще бъде развят българския флаг. „Ще направим опит там Господ казва дали можем да слезем на брега или не!”, казва капитанът

Яхтата се очаква да отплава в края на седмицата при добро време от Поморие.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук