16 C
Бургас
четвъртък, април 25, 2024

„Аудиенцията“ с Хелън Мирън -от театралната сцена в Лондон към киноекраните в София, Пловдив, Бургас

Хелън Мирън пресъздава донеслата й Оскар роля на кралица Елизабет II в дългоочакваното представление „Аудиенцията“, което се играе при огромен успех в лондонския Уест Енд. Този месец Британският национален театър за първи път излъчи представлението на живо по сателит, директно от сцената на Gielgud Theatre в Лондон към над 600 кина по целия свят.  В България гледахме международната премиера в препълнената зала на Cinema City в Mall of Sofia.

 

Британски съвет България и Cinema City ще покажат това хитово представление не само в София, но и в още 4 града в страната. На 10 юли от 19:00ч. ще има повторение на „Аудиенцията“ на запис, едновременно в киносалоните на Cinema City в Mall of Sofia, Paradise Center (София), Мол Пловдив, Мол Галерия (Бургас), Мол Галерия (Стара Загора) и Мол Русе.

 

В продължение на 60 години кралица Елизабет II приема на седмична аудиенция в Бъкингамския дворец всеки от нейните 12 министър-председатели. Тази среща е като никоя друга в британския обществен живот – на 4 очи. Кралицата и премиерът имат неизречено съгласие никога да не повтарят казаното помежду си. Дори пред семействата си.

 

„Аудиенцията”  нарушава този обет на мълчание с въображаема поредица от разговори по време на сериозни и важни срещи между обитателите на Даунинг стрийт и тяхната кралица. От Чърчил до Камерън всеки министър-председател използва личната аудиенция при кралицата, за да опипа почвата, но и да се изповяда – изповеди понякога интимни, понякога взривоопасни.

Тези частни аудиенции бележат както живота на кралицата от млада майка до баба, така и развитието на Втората Елизабетинска епоха. Политиците идват и си отиват през въртящите се врати на избори и политика, но тя остава постоянна величина, очакваща да приеме следващия си министър-председател.

 

„Аудиенцията”  свързва повторно драматурга Питър Морган с Хелън Мирън, носителка на Академичната награда за изпълнението си на ролята на кралица Елизабет II във филма „Кралицата”, който се превърна в сензация и заслужено получи похвалите на критиката. Режисьор на „Аудиенцията” е Стивън Долдри, също номиниран за Академичната награда и режисьор на  „Били Елиът” и „Часовете”.

 

* * *

 

Онлайн резервациите на билети на www.cinemacity.bg важат до 3 дни преди датата на прожекцията. Ако до тогава не бъдат закупени от касите на Cinema City билетите се освобождават за продажба.

 

Представлението е на английски език, със субтитри на български и на английски. Моля, имайте предвид, че когато се излъчва НА ЖИВО е възможно да има разминаване между предварително преведените субтитри и театралното действие на живо.

 

* * *

 

Сателитното излъчване на постановките на Кралския национален театър е част от глобалната програмата National Theatre LIVE, която се осъществява в България от Британски съвет и Cinema City, в партньорство с Програма „Световен театър в София” на Международен театрален фестивал „Варненско лято” и Столична община, с медийното партньорство на безплатния културен гайд „Програмата” и Българската национална телевизия.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук