14.3 C
Бургас
събота, април 27, 2024

„Градът-любовна карта” или думи, освободени от гравитацията на разума

„Градът- любовна карта” е втората книга на журналиста от вестник 24 часа Диана Саватева. Тя е своеобразно продължение на основните мотиви, заложени в първия и поетичен сборник ”Памет за щастие”.  „Бях много стриктна в избора си, защото книгата не е просто сбор от стихотворения, тя е сбор от текстове, които могат да дишат заедно- хармонично”, казва Диана. „Създадох  една по- стройна система за писане, която в предните години ми е липсвала. Можах да намеря  хармоничната точка между работата ми, която изисква по-хладнокръвно отношение към информацията, която достига до мен и художественото писане, което  предполага емоционален филтър на преживяванията.  Поезията и художественото писане толкова силно ме изразява, колкото и другата ми работа като журналист, с която ме познават повечето хора.”

Книгата съдържа стихове и фрагменти, писани през последните 4 години и е разделена на три цикъла. Първият „Ореол на болката”,  съдържа стихове, родили се непосредствено след излизането на първата книга. Вторият цикъл „- Памет за щастие” носи името на първата книга, защото в него има три стиха- емоционално и  тематично  продължение от нея.

В последният цикъл „Незаличимо” , философията доминира над емоцията. Той съдържа фрагменти-  един жанр, който Диана преоткрива чрез португалския писател Фернанду Песоа и неговата „Книга за безпокойството”.  ”Бях провокирана донякъде от Фейсбук, но това не са обичайните фейсбуки- този електронен жанр, който създаде Любен Дилов-син. По-скоро това е кратка форма, която е между прозата и поезията, но същевременно е достъпна до по-широк кръг от хора, които имат усет да четат поезия. Във фрагментите можеш да кажеш в много малко думи много неща, които да докоснат читателя. Моите фрагменти са събрани в един цикъл, който съм нарекла „Думи, освободени от гравитацията”. Целият израз, който присъства в един от фрагментите е „Думи, освободени от гравитацията на разума”.

Книгата завършва с една „Безкрайна поема”, която е безкрайна за това, защото желанието на автора е да продължи да работи върху нея. „Поемата беше провокирана от разговори с мои познати, след издаването на  първата ми книга, които ми казаха, че е хубава, но я намират за тъжна . И аз като контрапункт на общоприетата теза, че  „щастливците не пишат стихове”, реших, че трябва да представя света около мене  и по друг начин, през нещата, на които съм благодарна, че съществуват… За мен най-красивата  българска дума е „Благодаря” и аз я превърнах в базова на тази поема.

На корицата на „Градът- любовна карта” е картина на художника  Светозар Бенчев, а проектът за корицата е на Петър Пецин. Вътре има 6 черно-бели фотографии на фоторепортера Елена Фотева. Книгата е на издателство „Бряг” на Николай  Кожев, а редактор е Венда Райкова.

„Градът-любовна карта“  е по проекта на Община Бургас за издаване на книги на бургаски автори, като ръкописите, които се изпращат са анонимни и се оценяват от трима критици. 

Премиерата на ”Градът- любовна карта” ще бъде през  март, в комбинация с изложба от фотографии на Елена Фотева. Така беше представена през 2008 г. и  първата книга на Диана Саватева  „Памет за щастие”.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук