11.1 C
Бургас
неделя, май 5, 2024

250 000 евро за бургер направен в лаборатория

Учени представиха първия в света бургер от произведено в лаборатория телешко месо. Блюдото сервирали на доброволци в Лондон, предава АФП. Новаторите се надяват това да положи началото на хранителна революция.

www.abc.net.au

140-грамовият бургер, чието производство е струвало повече от 250 000 евро, е направен от нишки месо, получени от размножаването на мускулни клетки, взети от жива крава. Смесено със сол, яйца на прах, галета за подобряване на вкуса и оцветено със сок от червено цвекло, месото в лабораторния ще има вкус подобен на обикновения, твърдят учените.

Според Марк Пост от холандския университет в Маастрихт, чиято лаборатория разработи месото, бургерът е безопасен и има потенциала да замести обикновения хранителен режим на милиони хора.

Дали обаче родния консуматор ще се зарадва на идеята, все още не е ясно. И докато се чудим къде да пласираме родните стоки, отгледани с любов на село, западните привички на хранене вече окупират и нашите главни улици. Всяка втора пряка в градовете е дом на дюнерджийници и „пицарии“, предлагащи парче за левче. Някои казват, че са вкусни. Може и да е вярно, но дали са направени в лаборатория, никой не знае.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук