20.1 C
Бургас
вторник, 15 юни, 2021

61 труса разтърсиха Конго за 24 часа

Демократична република Конго беше ударена от 61 земетресения в рамките на 24 часа в събота, като това се случва седмица след изригването на вулкана Нирагонго, който 20 години бе в покой.

В доклад от Обсерваторията за вулкани на Гома (GVO), получен от CNN, служители информират правителството на централноафриканската държава, че кратерът на вулкана „продължава да се срутва, което допринася за земетресенията и причинява облаци от пепел, които се виждат от град Гома“.

Изригването през миналата седмица на вулкана, който се намира на около девет мили северно от Гома, е довело до поредица от трусове, усетени в целия регион, включително до руандийската столица Кигали, информира CNN. След експлозията в миналата събота, при която загинаха най-малко 31 души, опасенията за безопасността нараснаха сред местните общности, тъй като има предупреждение за второ потенциално изригване.

Според CNN в доклада от събота са описани четири възможни бъдещи сценария за вулкана, като, разбира се, най-добрият е земетресенията да спрат и да не се случат допълнителни изригвания.

В доклада обаче също така се отбелязва, че най-лошият сценарий е изригване под езерото Киву, при което може да се отдели токсичен газ и отломки да полетят във въздуха в резултат на изтичащата магма през пукнатини към езерото.

В доклада на GVO се казва още, че потоците от лава могат да „причинят задушаване, тежки изгаряния или смърт“ и „ако лавата избухне“ в реката, жителите трябва да „се отдалечат на значително разстояние, тъй като експлозиите могат да доведат до опасна балистика“.

Освен това, емисиите на газ могат да станат по-чести през следващите месеци поради увеличената подземна магма, като евентуални пукнатини може да освободят повече концентрации на смъртоносен газ.

Йенс Лаерке, говорител на Службата на ООН за координация на хуманитарните въпроси, заяви в брифинг в Женева в петък, че около 400 000 души са избягали от Гома на фона на предупрежденията за второ изригване.

Лаерке отбеляза, че „са наблюдавани големи задръствания по главните изходни пътища от Гома, хората се движат във всички посоки, най-вече пеша, носейки каквото могат, но също така и в коли и на лодки“.

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ

7,907Феноветекато
1,756последователиследвам
11,740абонатиабонирам
spot_img
spot_img
spot_img

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

%d bloggers like this: