16 C
Бургас
сряда, 12 май, 2021
spot_img

Ето ги решенията за АстраЗенека

Взехме 5 решения относно поставянето на ваксината на „АстраЗенека“ – това съобщи на пресконференция здравният министър в оставка проф. Костадин Ангелов след проведено заседание на Националния ваксинационен щаб.

Първо – ваксината на „АстраЗенека“ няма да се прилага при жени под 60 г. с повишен риск от тромбози и/или анамнеза за тромбоцитопения.

Второ – всички лица, получили първа доза на „АстраЗенека“, които не са проявили сериозни нежелани реакции, могат да се имунизират с 2-ра доза.

Трето – лицата които са ваксинирани с 1 доза на „АстраЗенека“ и не желаят да получат втора доза от нея, могат да получат от „Пфайзер“ не по-рано от 84 дни след първата доза на „АстраЗенека“.

Четвърто – при лица, заболели от COVID-19 след първата доза от ваксините с двудозов режим, втората да се поставя не по-рано от 6 месеца след лабораторно потвърждаване на диагнозата.

Пето – преболедували COVID-19 могат да се ваксинират с пълна имунизационна схема не по-рано от 3 месеца след лабораторно потвърждаване на диагнозата“, изброи Ангелов.

„Имунизирането с две различни ваксини цели получаване на имунен отговор“, обясни проф. Мариана Мурджева от Медицински университет – Пловдив.

„Единственият начин обаче при такива лица за завършване на имунизацията е да се приложи втора ваксина. Втората доза би имала бустер ефект и ще подпомогне имунната система да изработи много по-напрегнат отговор. От имунологична гледна точка би следвало да се образуват антитела“, добави тя.

По думите на Ангелов, през май ще има възможност да се правят по 50 хиляди дози на ден, а през юни – по 55 хиляди.

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ

7,901Феноветекато
1,756последователиследвам
11,740абонатиабонирам
spot_img
spot_img
spot_img

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

%d bloggers like this: