Да отпадне забраната за продажба на свинско месо и колбаси на фермерските
пазари в страната, поискаха в писмо до Българската агенция по безопасност на
храните (БАБХ) техните
организатори. Рестрикциите бяха наложени през лятото, за да се ограничи
разпространението на болестта Африканска чума по свинете. Със заповед № РД 11-1419/19.07.2019
изпълнителният директор на БАБХ забрани предлагането на прясно свинско месо,
месни заготовки и месни продукти, съдържащи свинско месо на регистрираните
фермерски пазари в цялата страна.
„Не сме съгласни с продължаващите до момента ограничения и настояваме заповедта
да бъде отменена по отношение на организираните и контролираните от наша страна
фермерски пазари“, казват от фондация „Локалфууд.БГ“, организатор на Фермерски
пазари „Пендара“ в София и Пловдив, ДЗЗД „Фермерски пазар Варна“, Фондация за
биологично разнообразие „Биоселена“,
организатор на Фермерски пазар „Произведено във фермата“ пред
МЗХГ, както и
Обединение за местен пазар и занаятчии ДЗДД, което организира Фермерски пазар
„Натурално“ в Пловдив.
„Предприемането
на мерки за превенция от разпространение на болестта Африканска чума по свинете
е необходимо, за да се спре незаконната и неконтролирана продажба на свинско
месо от нерегистрираните животински обекти. Провежданите от нашите организации
фермерски пазари в цялата страна са надлежно регистрирани в компетентните
областни дирекции на БАБХ, провежда се непрекъснат контрол по отношение подбора
на производители и всеки един участник е регистриран оператор в системата на
БАБХ. Всички производители и преработватели на свинско месо, членуващи в нашите
фермерски пазари, разполагат с пълната документация, системи и мерки за
самоконтрол“, изтъкват в писмото си до БАБХ организаторите на фермерските
пазари. От Фермерски пазар „Натурално“
настояват забраната за продажба на свинско месо и колбаси да се промени така,
че да се
разграничат легалните от нелегалните свиневъди, производители и
разпространители на свинско месо. Целта е да се даде възможност на
регистрираните фермери „да осъществяват своята основна дейност, която за
семействата им осигурява поминък, а за българските граждани – достъп до чисто,
екологично и нетретирано с химикали месо“, изтъкват от Обединение „Натурално“.