20.1 C
Бургас
събота, 19 юни, 2021

Концесионерът на плаж Сарафово: Не мога да изчистя 200 тона водорасли без багер

Концесионерът на плаж Сарафово заяви за zonaburgas.bg, че законът позволява в извънредни случаи да се използва специализирана техника за почистване на плажа, след сигнал за багер на ивицита, който почиства изхвърлените от морето водорасли.

„Това са огромни количества водорасли, около 200 тона. Законът позволява в извънредни случаи, бедствия и аварии да се използва такава специализирана техника. Ако ги оставим да гният на самата ивица тогава ще навредим на здравето на туристите и пак ще бъдем санкционирани и пак ще има недоволни. Местим ги с багер от плажната ивица , товарим ги на ремарке  и ги депонираме на буната. ” , обясни концесионерът на плажа Иван Пачев.

Министерството на туризма разпореди проверка на плаж Сарафово във връзка с получен сигнал за наличие на багер на пясъка.

Служителите на ведомството ще проверят причините за присъствие на тежка товарна техника и дали тези действия отговарят на нормативната уредба, разписана в ЗУЧК.

Припомняме, че на морския плаж тежка товарна техника и МПС могат да бъдат разполагани само за изпълнение на задължителни дейности като санитарно-хигиенно поддържане, поставяне на преместваеми обекти и други.

Проверка на наш екип днес сутринта обаче показа, че вече няма багер на плажа, а водораслите са депонирани на една от отдалечените буни на плажа, така че да не пречат на туристите.

Депонираните водорасли  се оставят  на буната да изсъхнат и когато намалят обема си се извозват в зеленчукова ферма, където наторяват с тях.

Концесионерът обясни, че ивицата в Сарафово е дълга километър  и триста, а водораслите се появяват целогодишно само на една малка  част от плажа, която е дълга  не повече от 150 метра.   

Хората, които днес бяха на плажа обясниха, че ивицата трябва да се почиства от водораслите редовно защото, когато стане горещо от тях се появяват мушици, които кацат по летовниците.

Днес проверка след сигнала за тежка техника на плажа беше извършена  и от МВР Бургас.

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ

7,907Феноветекато
1,756последователиследвам
11,740абонатиабонирам
spot_img
spot_img
spot_img

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

%d bloggers like this: